måndag, november 30, 2009

Nyttigt Godis

Blåbär är fyllda av hälsosamma ämnen. Det har man vetat inom folkmedicinen under flera hundra år. För inte så länge sedan upptäckte amerikanska forskare att det finns ett ämne som heter pterostilbene i blåbär. Denna starka antioxidant sägs vara lika effektiv som kommersiella mediciner när det gäller förmågan att sänka kolesterolnivån i blodet. Pterostilbene finns främst i det tunna skalet på blåbären.

Mörk choklad har också tillskrivits många goda egenskaper. Det hävdas att det är blodtrycksänkande, kolesterolsänkande, ångestdämpande, lusthöjande, uppiggande, viktminskande, blodförtunnande, tumörhämmande och en boost för immunförsvaret. Men det ska vara i måttliga doser och chokladen ska vara av rätt sort.

Det här godiset, som består av mörk choklad och blåbär, kan alltså vara rena hälsokuren. Men, och det finns ju alltid ett men, äter man stora mängder choklad får man i sig mycket fett och det kan ju aldrig vara bra om man vaktar vikten.

Mörk Choklad och Blåbär












Jag var inte alls säker på att receptet skulle fungera med djupfrysta blåbär eftersom de vätskar sig så mycket när de tinar. Men genom långsam upptining i ett durkslag, så att det blöta fick rinna av, lyckades det hela över förväntan. Tur eller inte låter jag vara osagt. Bäst är färska, nyplockade och torra blåbär. Vintertid får man nöja sig med det näst bästa.

INGREDIENSER
ca 40-50 stycken

200 gram mörk choklad (en sort med hög kakaohalt och kort innehållsförteckning)
1 smörklick (ger chokladen smidigare konsistens)
ca 250 g blåbär

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på stora långpannan.
2. Dela chokladen i små bitar och lägg i ett värmetåligt kärl.
3. Ställ kärlet med chokladen över en kastrull med sjudande vatten.
4. Smält chokladen utan att röra om (choklad är känsligt för överhettning).
5. Ta kastrullen av värmen och rör ner smörklicken.
6. Häll i blåbären, vänd försiktigt runt dem i chokladen så att de inte mosas.
7. Ta en matsked och klicka ut lagom stora högar på bakplåtspapper.
8. Placera svalt och låt stelna.

Bör nog inte förvaras längre än 2-3 dagar i kylskåpet - om det blir något kvar.

12 kommentarer:

  1. Låter gott.
    Får prova på det här i hemmet!

    SvaraRadera
  2. @Chokladrecept: Jag såg på en blogg stora amerikanska blåbär som med hjälp av tandpetare doppats ett och ett i choklad. Den som hade gjort det måste ha haft en ängels tålamod. Att göra det med våra vilda små blåbär är ju otänkbart.

    SvaraRadera
  3. åh gud så gott!!!
    Nu är jag här och tassar igen;=) Ville mest önska en trevlig kväll! Och säga att jag bytt bloggadress...den nya är mycket bättre!!! KRAM
    /Erica

    SvaraRadera
  4. Trevlig kväll själv, Erica.

    SvaraRadera
  5. Hej Karin. Nu är jag hemma i snön, för den har faktiskt kommit :)
    Ska på Jamtli's Julmarknad i morgon och hämta lite julinspiration.
    Tack för ett bra godisrecept.
    Mellanlandade i Riga på hemvägen från Turkiet, där köpte jag lite fin choklad att ge bort i julklapp. Bland annat Blåbär och Lingon i vit choklad.
    Ska bli kul att testa din variant, har haft lite funderingar i de banorna med lite olika bär.
    Ha en trevlig helg./ Birgitta

    SvaraRadera
  6. Välkommen hem Birgitta: Först kom snön, sedan ett kallt dygn med
    -17 grader. Det var något mildare både i Östersund och Strömsund.

    Chokladdoppade bär finns kanske att köpa som godis även i Sverige även om jag aldrig sett det säljas i butikerna.

    Blåbär och Lingon i vit choklad som du köpte. Vet du om bären var torkade?

    SvaraRadera
  7. Tack. Det var så fint, med nysnö och kallväder, men vilken kontrast mot värmen. -14 hade jag utanför knuten.

    Bären var nog frysta eller möjligen färska. Hela kakan var blålila i färgen med en del hela bär. Köpte också körsbär doppade i mörk choklad och torkade jordgubbar.
    På Telogott i Östersund har jag sett chokladdoppade körsbär.
    Kanske ska testa såna, har flera påsar i frysen. Provade att torka svarta vinbär i ugnen med bra resultat i höstas. Det kan nog bli nån konfekt av dem till jul.

    Emils Gustavs Chocolate hette den fina butiken på Riga's Flygplats. En dröm för en chokladälskare ;)

    SvaraRadera
  8. Kul idé med blåbär och choklad. Måste nog prova detta också.

    SvaraRadera
  9. @Birgitta: Förr kunde jag vräka i mig hur mycket choklad som helst utan att gå upp i vikt. Det funkar inte längre. Tyvärr, eftersom det är så gott.

    SvaraRadera
  10. @Karin Rosa maränger: Det är alltid kul att experimentera med olika smaker.

    SvaraRadera
  11. Tyvärr så blir det nog så med åren, har jag också märkt :)
    Men jag har lärt mig att njuta av små, fina bitar nån gång då och då istället.
    Igår var jag på Jamtli's Julmarknad, titta förbi en sväng så får du njuta lite av godsakerna där.
    Ha en fin 2a Advent.

    SvaraRadera
  12. Ser väldigt gott ut. Det får jag pröva på här i hemmet. :)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...