måndag, maj 16, 2011

Skogsbärskompott som tillbehör till vilt

Ett annorlunda och festligare tillbehör till viltsteken: Lingon och blåbär som fått stå och dra i 3 dagar i en lag av vodka och socker.INGREDIENSER:
8 personer

4 dl lingon
2 dl blåbär
2 dl strösocker
1 dl vodka


GÖR SÅ HÄR:
Blanda lingon och blåbär med strösocker och vodka i en stor glasburk med lock. Låt stå i 3 dygn. Vänd burken försiktigt några gånger under tiden utan att bären går sönder.

Serveras till älg, rådjur, ren, hjort eller hare.

Kompotten är ursrungligen inspirerat av ett recept i Allt om Mat Nr 2, 1990. Där presenterat med lika delar lingon, tranbär och blåbär. Tidningen hade i det numret ett långt matreportage från Gripsholms värdshus i Mariefred som då stod nyrenoverat. Fritz Pielen var VD och källarmästare med vilt som specialitet.

På den exklusiva 3-rättersmenyn serverades som förrätt Tryffelmarinerad laxöring. Huvudrätten bestod av Kantarellfärserad viltfilé med sås, skogsbärskompott och Pommes Berny. Efterrätten bar namnet Gripsholmstallrik. På den tallriken fanns vackert upplagt persika, äkta vaniljsås, björnbärssorbet och hade ett galler av blockchoklad på toppen.

Utförliga recept för 4 personer presenterades i tidningen men finns inte i Allt om Mats datakokbok som för närvarande innehåller recept från Allt om Mat:s utgåvor mellan 1997 och 2010. Jag har kvar den mer än tjugo år gamla tidningen om någon skulle vilja ge sig på och laga till den menyn. Det är bara att höra av sig här eller via e-post så ska jag väl kunna fixa det på något sätt.

12 kommentarer:

 1. Frysta bär att göra det på? Vi funderar på att ha älg på söndag och detta kunde ju passa alldeles perfekt att ha till:)

  SvaraRadera
 2. Mårtenssons: Absolut. Det använde jag.

  SvaraRadera
 3. Tack, då skriver vi upp det på inköpslistan!

  SvaraRadera
 4. Mårtenssons: Finns det frysta lingon att köpa? Det har jag aldrig sett i affären.

  SvaraRadera
 5. Mmm, det låter jättegott till älgsteken!

  SvaraRadera
 6. MÅ Gott: Javisst. Fast mer för vuxet folk. Inget ont om vinbärsgelé, det är gott det med till älgsteken och det ska det vara om det är barn med vid bordet.

  SvaraRadera
 7. Vi fick köpa ett lamm genom svärförldrarna nyligen, det kom från Litstrakten någonstans. Det är många som inte är förtjust i lamm, men jag tycker det är gott!

  SvaraRadera
 8. MÅ Gott: Jag tror att om lamm slaktas och tillagas på rätt sätt är det gott. Nu är det ju tyvärr så att har man någon gång ätit något som smakat dåligt så tycks den smaken sitta kvar i huvudet på något sätt och för all framtid - vare sig man vill eller inte.

  SvaraRadera
 9. Ja, du än har vi inte hittat det... trodde absolut att det fanns i de större affärerna som t.ex ICA Supermarket eller coop forum. Men tji fick vi (eller Anki)!
  Nu återstår bara Willys, så vi håller tummarna för att det kan serveras detta till älgen vi tänkte äta på söndag! Annars får vi helt enkelt stå ut tills de börjar säljas färska:(

  SvaraRadera
 10. Mårtenssons: Jag plockar ju lingonen själv och då har det förstås aldrig varit aktuellt att söka bären i butik. Jag googlade lite och såg att det fanns av märket Polarica. Nätbutiken MatHem.se hade. Aldrig tidigare hört talas om den sajten men se här:
  mathem.se/varor/lingon-fryst/frysta-lingon-ekologiska-225g-polarica

  SvaraRadera
 11. Vi hittade frysta lingon på Willys och gissa vad som står i köket och smaskar till sej just nu? Jodå, lite lingon och blåbär i en burk med vodka och socker. På söndag ska de provsmakas!
  Det fanns frysta havtorn i disken och de fick också följa med hem i kassen, får se vad vi kan hitta på för nåt gott med dom. Kanske nåt tips?

  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 12. Mårtenssons: Vilket sortiment Willys verkar ha! Bären tål att stå längre än tre dagar om det blir något över. Ingen risk att det möglar.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...