måndag, december 14, 2009

Godaste Hallontårtan

Om jag inte minns alldeles fel klippte jag ur det här tårtreceptet från månadstidningen Hus & Hem någon gång förra året. Klippet har sedan dess legat i en låda som till brädden är fylld med diverse otestade recept.

Det har under det gångna året inte funnits någon speciell anledning att baka en stor och maffig gräddtårta för tolv personer. Nu är i alla fall receptet testat och tårtan var precis så god som jag hade hoppats att den skulle vara.

Recepturklipp
Så här lyder receptet i original:

INGREDIENSER:
2 pkt tårtbottnar (med 3 bottnar i varje)
8 bananer
4-5 tsk kakao
2-3 tsk vaniljsocker
6 dl kallvispad vaniljkräm
3 små burkar avrunnen ananas
2 dl hallonsylt
4 dl vispgrädde
färska hallon

GÖR SÅ HÄR:
Mosa bananerna. Blanda kakao och vaniljsocker och rör ner i bananmoset.
Tårtbotten 1:
Bred ut hälften av vaniljkrämen. Lägg 1½ burk avrunnen krossad ananas ovanpå krämen.
Tårtbotten 2:
Bred ut hälften av bananmoset.
Tårtbotten 3:
Bred ut hallonsylten.
Tårtbotten 4:
Bred ut resten av vaniljkrämen och ananasen.
Tårtbotten 5:
Bred ut resten av bananmoset.
Tårtbotten 6:
Bred ut vispad grädde och dekorera med färska hallon.

Gör gärna tårtan dagen innan. Dekorera med grädde och hallon precis före servering. Tårtan blir då extra saftig och smakrik.

En halvt uppäten hallontårta
Egentligen är det här en sommartårta. Färska hallon finns ju inte den här tiden på året men lösfrysta går också bra. Dessutom dekorerade jag tårtan med lite skivade bananer och sprinklade grovriven mörk choklad över grädden.

Tårtbottnarna bakade jag själv och därför blev min tårta något högre än Hus & Hems tårta. Här följer tårtbottenreceptet. Det överger jag inte i första taget.

2 sockerkakor av den här typen krävs det till hallontårtan.

1 sockerkaka
4 ägg och 1 1/3 dl socker vispas till en vit och pösig äggröra. Det görs bäst med elektrisk visp eftersom det kan ta upp emot 15 minuter att vispa för hand. 2 1/3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver siktas samman och vänds ner för hand.

Smeten hälls i en bakpappersklädd, smord rund form (max. 21 cm i diameter) och sätts in längst ner i kall ugn. Ugnsvärmen sätts på och får gå upp till 190º. Värmen sänks sedan gradvis till 150º och 100º. Gräddningstid: ca 30-35 minuter. Prova med sticka. Ta formen ur ugnen. Vänta ungefär 5 minuter innan kakan vänds upp och ner på galler. Dra bort bakplåtspapperet och låt kakan kallna helt under formen innan den delas. Skär i 3 delar med en tårtdelare eller använd en lång, sågtandad kniv.

Bottnarna kan mycket väl göras i förväg och frysas in i tät plastpåse där luften tryckts ut. Eftersom sockerkakan inte innehåller något fett är hållbarheten lång.

7 kommentarer:

 1. @Karin Rosa Maränger: Farligt gott Jomenvisst är det så. Den är så god att man gärna tar en bit för mycket men är det födelsedag ska det vara tårta.

  SvaraRadera
 2. Vilken tårta! Den ser ju helt fantastisk god ut. Jag tjuvar med mig receptet på en gång. Tack! Ha en riktigt go fredag!

  SvaraRadera
 3. Låter som en toppentårta.

  Tycker du ska testa och se om det är Karlssons karameller som din mamma gjorde, det låter ju iaf som det vore misstänkt likt. Härligt är det iaf att hitta recept som man trodde skulle vara borta för alltid.

  Ha en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
 4. Hallon och blåbär: Jag får testa ditt recept och se. För ett par år sedan såg jag ett recept på så kallat "Marknadsgodis". Kokade de karamellerna men de var alldeles för mjölstinna.

  SvaraRadera
 5. Bunların hepsi uydurma! Asıl din islam dinidir....

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...