måndag, december 21, 2009

Non-bake Baileys Irish Cream Cheesecake (äggfri)

Jag har ägnat ett par timmar åt att städa en pärm som innehåller recept som skrivits ut från Internet. Många kommer från utländska hemsidor och de tar bara plats. Jag tvivlar starkt på att jag någonsin kommer att använda särskilt många av de recepten.

Här är i alla fall ett som ska sparas: "Non-bake Baileys cheesecake" hittad på den här bloggen: Sweet Decadenze. Helt äggfri. Fast och stabil. Inte lös och dallrig. "Står på egna ben" med eller utan kexbotten och skärs med lätthet i portionsbitar.

Baileys cheesecake












INGREDIENSER:
200 g krossade Digestivekex
100 g smält smör
2 dl strösocker
5 tsk gelatinpulver
240 ml kokande vatten
2 askar rumstempererad Philadelhia cream cheese (naturell)
100 ml Baileys Irish Cream
25-50 g smält mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter)
Blanda krossade Digestivekex med smält smör.
Tryck ut kexmassan i botten på springformen.
Placera formen i frysen cirka en kvart.
Blanda socker och gelatinpulver i ett värmetåligt kärl.
Slå kokande vatten över blandningen och rör om tills det löser sig.
Placera skålen över en kastrull med kokhett vatten.
Rör tills gelatinblandningen blir klar och genomskinlig som vatten.
Vispa ihop cream cheese och Baileys.
Rör ner gelatinblandningen, lite i sänder, tills allt blir väl blandat.
Stick hål här och var i kexmassan med en träpinne (typ litet trägrillspett).
Häll sedan ostkrämen i formen.
Droppa klickar av smält mörk choklad över ostkrämen och dra linjer och cirklar med träpinnen för att skapa mönster i ostkrämen. Kyl i 2 timmar eller över natten.

9 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag skall göra en personlig kokbok med recept som man kan göra i ugnen till min käre bror och man. Har du något favoritrecept att rekommenderar? Enkelt är alltid bra, festligt funkar också och nyttigt förstås (det behöver inte vara allt i ett). Om du har något bra recept så får du gärna skriva en liten kommentar med länk på min blogg: gladdagboken.se

    Det skulle vara en jättefin julklapp till mig som jag sedan kan ge vidare till någon som på två år inte har använt sin ugn.

    God Jul önskar

    Lilla a

    SvaraRadera
  2. Jag har svarat på din blogg med ett par länkar. God Jul, Lilla a.

    SvaraRadera
  3. Hej Karin. Den ser god ut din Baileyskaka.
    Ha en riktigt GOD JUL önskar Birgitta

    SvaraRadera
  4. Birgitta: Den här är inte heller så mäktig och mättande som exempelvis New York Cheesecake-varianterna som innehåller grädde.

    SvaraRadera
  5. Tusen tack för att du tog dig tid att ge dina tips!

    Önskar dig en riktigt god jul och gott nytt år.

    Kram lilla a

    SvaraRadera
  6. Letar bra cheesecake recept och detta ser gott ut. Får spara receptet.

    SvaraRadera
  7. Karin Rosa Maränger: Det finns ju millioner olika recept på cheesecake och de är mer eller mindre feta och mättande. Den här varianten passar som kaka till kaffet men även till efterrätt eftersom den inte är så tung.

    SvaraRadera
  8. Är det möjligt att byta ut gelatinet mot något tro?

    SvaraRadera
  9. Hej Mattias,
    Eftersom kakan inte är bakad i ugn behöver den göras fast med någonting. Det finns förstås agar agar som fungerar som gelatin. Tyvärr har jag ingen egen erfarenhet av den vegetabiliska konsistensgivaren som är framställt av en havsalg.

    Det kanske inte finns att köpa överallt men finns säkert att köpa i hälsokostbutiker. Där vet dom nog också hur det ska doseras för att ge rätt konsistens.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...