måndag, mars 22, 2010

Klara Dessers chokladmuffins med dinkel, rödbetor & banan

Problemet med så kallade hälsosamma muffins är att de gärna vill bli smaklösa och torra. Det här receptet är annorlunda och ger fantastiskt goda och saftiga chokladmuffins. Receptet finns i Klara Dessers senaste bok: "Klaras hälsomat: 5 steg till ett friskare och smalare liv". Det finns även på Klara Dessers blogg: Chokladmuffins med rödbetor.

Där skriver Klara att det går bra att öka sockermängden från tre matskedar till en deciliter, om man så vill. Ett tips som jag tog fasta på. I stället för strösocker använde jag rörsocker (råsocker). Muffinsarna krävde något längre gräddningstid i min ugn än vad originalreceptet anger, men alla ugnar är ju inte likadana. Provstick för säkerhets skull.

Chokladmuffins med dinkel, rödbetor och banan












INGREDIENSER:
Ugnsvärme 200°
12 stycken stora chokladmuffins

2 1/2 dl dinkel, fullkorn
1 dl havregryn
1 dl rörsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl kakao

2 dl mild naturell yoghurt
½ dl rapsolja
2 medelstora rödbetor
1 mogen banan
2 ägg
1/2 dl honung
cirka 50 g mörk choklad, 70 %


GÖR SÅ HÄR:
1. Häll rapsolja i ett muffinsbleck, pensla runt oljan i formarna och även ovanpå blecket med en brödpensel.
2. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke.
3. Skala och riv rödbetorna, mosa bananen och vispa ihop äggen lätt.
4. Rör ihop yoghurt, rapsolja, rivna rödbetor, mosad banan, honung och de uppvispade äggen i en annan bunke.
5. Blanda denna röra med de torra ingredienserna.
6. Fördela sedan smeten i de 12 formarna i muffinsblecket.
7. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
8. Hacka chokladen mycket fint och strö hacket på muffinsarna när de tas ur ugnen.
9. Lossa dem ur formarna så fort de svalnat.

Rödbetor och choklad må låta som en underlig kombination, men det smakar sagolikt bra. Testa får ni se! Trots att sockerhalten i rödbetor är rätt hög, har de ett förvånansvärt lågt kaloriinnehåll.

2 kommentarer:

  1. en dum fråga kanske, men använda du inlagda eller färska rödbetor, kokta eller råa? Tippar på färska kokta men man vet ju aldrig ;-)

    SvaraRadera
  2. @Anonym:
    Nej, här är ingen fråga dum.
    Okokta råa rödbetor rivs.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...