måndag, mars 22, 2010

Mousserande Jordgubbar

Från jordgubbarnas ursprungsland, Chile, kommer Fresita - ett nytt mousserande vin som smaksatts med chilenska jordgubbar. Det har alla förutsättningar att bli ett lika populärt sällskapsvin i Sverige som i Sydamerika, USA, Australien, Island, Norge och andra länder där vinet tidigare lanserats.

FresitaFresita kommer att passa särskilt bra till sommaren då vi (förhoppningsvis) får möjlighet att njuta av allt det goda livet har att erbjuda: Sol och långa, ljusa, varma sommarnätter.

Framför allt är Fresita ett festvin och användningsområdena är i det närmaste obegränsade. Perfekt som välkomstdrink på student- och födelsedagsfester. Eller varför inte som dryck till midsommaraftonens jordgubbstårta. Man kan säkert också experimentera med det i bål- och drinkblandningar, sorbeter, granitas och annat gott. Fresita är ett prisvärt och elegant alternativ till champagne. Man behöver ju inte nödvändigtvis skåla i äkta champagne vid bröllopsfester.

Den här uppfriskande drycken produceras av Viña Casal de Gorchs, en familjeägd vingård, belägen i mellersta Chile, som grundades 1927 av en från Europa till Chile invandrad familj. Vinet importeras till Sverige av Philipson & Söderberg AB. Säljstart på Systembolaget nu på onsdag den 24 mars 2010.

På Systembolagets hemsida står att vinet är halvtorrt, med mycket fruktig doft och smak med karaktär av jordgubbar och inslag av hallon och smultron.

Fresita ska serveras riktigt kall, 4 - 6°. Innan serveringen ska flaskan vändas och hållas upp och ned ett par sekunder så att jordgubbspurén blandas med det mousserande vinet. Sedan vänder man mycket försiktigt flaskan tillbaka igen. Då kan den öppnas utan att vinet sprutar över.

Pris: 79.00 kr. Det är prisvärt!

INNEHÅLL:
Druvor: Muscat 80-85%, Sauvignon Blanc 5%, Alicante Bouschet 5%, Chardonnay 5%, Jordgubbspuré: 3%. 100% naturligt. Färskvara. Ska inte lagras. Alkoholhalt: 8%. Inget socker tillsatt, inga kemikalier, ingen konstig bismak och liten alkoholhalt.

Kanske ett "kvinnovin"?

JordgubbeFör snart trehundra år sedan kom de första plantorna av det chilenska jättesmultronet (Fragaria chiloensis patagonica) till Europa. Det var den franske sjöofficeren och upptäcktsresanden Amédée-François Frézier, som under en resa från Chile runt Kap Horn och vidare till Marseille, lyckades hålla liv i några chilenska plantor under den flera månader långa sjöresan.

De exotiska bären presenterades så småningom för det franska hovet. Enligt sägnen ska det ha varit den franska drottningen Marie Antoinette som var den första att kombinera färska jordgubbar med champagne. Det blev med tiden högsta mode i de fina kretsarna vid hovet i Versailles.

Mer om historien bakom Fresita i den här smått skämtsamma filmsnutten: Inspiration.

Så småningom blev det chilenska jättesmultronet korsat med nordamerikanska scharlakanssmultron och europeiska parksmultron till ett bär som verkligen hör vår svenska sommar till. Fragaria ananassa. Den gubben har idag många ättlingar världen över. Varje år och överallt, lika efterlängtade.

Fresita

2 kommentarer:

  1. Åhhh, vad härligt att det finns sommarsmaker på flaska. Kommer absolut att testa!
    Hälsningar Mamma Mat

    SvaraRadera
  2. Mamma Mat: Jag har inte korkat upp flaskan än. Här är det fortfarande alltför kallt och vintrigt för att man ska bli sugen på att dricka ett kallt sommarvin. Varm glögg skulle däremot sitta fint just nu.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...