tisdag, april 06, 2010

Het och Sötsyrlig Pekingsoppa

Het och Sötsyrlig Pekingsoppa
Kinesisk soppa med vattenkastanjer















Efter påskhelgens nyttigheter och onyttigheter längtar min mage efter soppa. En het, välsmakande och sötsyrlig soppa. Sambal oelek ger hettan. Beroende på fabrikat kan sambal oelek variera i styrka. Det är säkrast att prova sig fram så att det inte blir alltför stark smak av chilipasta.

INGREDIENSER:
12 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
1 kycklingfilé
125-250 gram färska champinjoner
½ purjolök
½-1 röd paprika
1 burk skivade vattenkastanjer (227 gram)
2 msk tomatpuré
2 msk socker
½-1 tsk sambal oelek
2 tsk ättiksprit (12%-ig)
1-1½ msk potatismjöl


GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp vatten, buljongtärningar och sambal oelek.
2. Skär kycklingfilén i tärningar eller strimlor och lägg ner i buljongen.
3. Koka i 10 minuter.
4. Skiva och skär champinjoner, purjo och paprika i bitar eller strimlor.
5. Lägg ner i soppan tillsammans med vattenkastanjer, socker och tomatpuré.
6. Koka i 10 minuter till.
7. Smaka av med ättiksprit och eventuellt mer socker och sambal oelek.
8. Rör ut potatismjölet i samma mängd vatten och red av.
9. Ge soppan ett snabbt uppkok.

Räcker till 4 personer när soppan serveras som huvudrätt.

Innehållet i de rätter som går under namnet Pekingsoppa kan verkligen skifta. Handlingsfriheten är stor. Efter eget tycke och smak lägger man till eller drar ifrån. Lite som pytt i panna fast soppa. Andra namn som ibland kan förekomma på heta och sötsyrliga kinesiska soppor är Sichuan- eller Szechuansoppa.

Kinesisk soppa med bambuskott

2 kommentarer:

  1. den där såg riktigt god ut! hoppas du har haft en jätte skön helg och påskledighet! kram

    SvaraRadera
  2. Daniella: Pekingsoppan är ju i själva verket en förrätt av den typen som man kan beställa på Kina-restaurangerna. Den här är så pass matnyttig att den passar gott och väl som ensamrätt när man inte vill bli alltför mätt.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...