Kinesisk soppa med vattenkastanjer |
Efter påskhelgens nyttigheter och onyttigheter längtar min mage efter soppa. En het, välsmakande och sötsyrlig soppa. Sambal oelek ger hettan. Beroende på fabrikat kan sambal oelek variera i styrka. Det är säkrast att prova sig fram så att det inte blir alltför stark smak av chilipasta.
INGREDIENSER:
12 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
1 kycklingfilé
125-250 gram färska champinjoner
½ purjolök
½-1 röd paprika
1 burk skivade vattenkastanjer (227 gram)
2 msk tomatpuré
2 msk socker
½-1 tsk sambal oelek
2 tsk ättiksprit (12%-ig)
1-1½ msk potatismjöl
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp vatten, buljongtärningar och sambal oelek.
2. Skär kycklingfilén i tärningar eller strimlor och lägg ner i buljongen.
3. Koka i 10 minuter.
4. Skiva och skär champinjoner, purjo och paprika i bitar eller strimlor.
5. Lägg ner i soppan tillsammans med vattenkastanjer, socker och tomatpuré.
6. Koka i 10 minuter till.
7. Smaka av med ättiksprit och eventuellt mer socker och sambal oelek.
8. Rör ut potatismjölet i samma mängd vatten och red av.
9. Ge soppan ett snabbt uppkok.
Räcker till 4 personer när soppan serveras som huvudrätt.
Innehållet i de rätter som går under namnet Pekingsoppa kan verkligen skifta. Handlingsfriheten är stor. Efter eget tycke och smak lägger man till eller drar ifrån. Lite som pytt i panna fast soppa. Andra namn som ibland kan förekomma på heta och sötsyrliga kinesiska soppor är Sichuan- eller Szechuansoppa.
Kinesisk soppa med bambuskott |
den där såg riktigt god ut! hoppas du har haft en jätte skön helg och påskledighet! kram
SvaraRaderaDaniella: Pekingsoppan är ju i själva verket en förrätt av den typen som man kan beställa på Kina-restaurangerna. Den här är så pass matnyttig att den passar gott och väl som ensamrätt när man inte vill bli alltför mätt.
SvaraRadera