måndag, april 12, 2010

Klassisk Ostglass/Frusen Cheesecake

Det är ju helt omöjligt att minnas precis allt man blivit bjuden på och ätit i sina dar. Lite märkligt är det då att vissa rätter sätter så djupa spår i minnet att man åtskilliga år senare kan minnas såväl tid, plats och vilka man var tillsammans med när man åt rätten för första gången.

En gång för så där 35 år sedan blev jag bjuden på en "iskake". "Is" är ju glass på norska och då förstår säkert var och en att det handlar om en fryst efterrätt som jag blev bjuden på i vårt västra grannland. Och se, den var mycket god.

I Sverige kallar vi det för ostglass. En läcker variant på en av världens populäraste efterrätter, nämligen cheesecake.

Frusen Cheesecake med Kiwi












Ostglassen för med sig en hel del vispande men kan lagas till när man har gott om tid tid. Sedan kan den ligga på lut i frysen. Bra ifall man skulle få oväntat besök.

Antal portioner: 6 - 8

INGREDIENSER:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

3 äggulor
2 dl strösocker
100 gram Philadelphiaost eller Mascarponeost

3 äggvitor
8 digestivekex

GÖR SÅ HÄR:
1. Smula sönder 4 av digestivekexen i botten på en springform.
2. Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsockret i en mellanstor skål.
3. Vispa osten, äggulorna och strösockret pösigt i en annan och större skål.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en torr och väl rengjord tredje skål.
5. Blanda ner den vispade grädden i ostblandningen.
6. Vänd sedan försiktigt ner de hårt vispade äggvitorna.
7. Häll smeten i en form med löstagbar kant (en springform).
8. Smula de resterande 4 digestivekexen ovanpå smeten.
9. Täck över och ställ i frysen i minst 2 timmar.

Varianter:
Mixa lite hallon och blanda i smeten. Eller smaksätt smeten med lite likör.
Byt ut digestivekexen mot pepparkakor.
Servering:
Ta ut ostglassen ur frysen cirka 15 minuter innan.
Garnering:
Färska bär eller färsk frukt allt efter säsong och tillgång.

Vad man än väljer och hur man än väljer att servera ostglassen är den fantastiskt god. Utsökt avslutning på en god middag eller enbart tillsammans med en kopp kaffe till eftermiddagsfikat.

11 kommentarer:

  1. Vilken trevlig blogg du har :-)

    Jag har precis öppnat en ny Matblogg, kika gärna förbi om du har tid

    min-matblogg.blogspot.com


    :-)

    SvaraRadera
  2. Visst är det gott med en riktig klassiker. Tänk att den finns i så många varianter

    SvaraRadera
  3. @Loula: Det finns hur många recept som helst på cheesecake världen över. Den här är enkel och minst lika god som dem som är mer komplicerade.

    SvaraRadera
  4. Hoppas du har en fin fredag=) Här hemma i norrland har solen kikat fram idag och man tror knappt att det är sant! Lycka!

    Jag tänkte be dig om hjälp med en liten sak, jag har blivit uttagen som en av 15 kandidater som tävlar om att bli modell för en dag.

    Snälla rösta på mig ERICA, nr 6 och hjälp mig vinna! http://www.paulamyo.com/info/modelltavling/

    I min blogg finns en pågående tävling där alla som röstar på mig kan vinna ett valfritt namn/budskapssmycke! Bara skriv en liten kommentar så är du med=)

    Om du hjälper mig så lovar jag att jag blir fantastiskt glad! Snälla=) Detta är väl enda chansen för en tvåbarnsmorsa att "leka" modell=)

    KRAM/ Erica

    SvaraRadera
  5. @Erica: Modellaspirant minsann... OK, jag är snäll och röstar:)

    SvaraRadera
  6. DEN ÄR SUPERGOD, JAG HAR OCKSÅ GJORT DEN I MÅNGA ÅR!

    SvaraRadera
  7. @Sofie: Jag har en liten bit kvar i frysen som jag ska mumsa i mig vid lämpligt tillfälle alldeles själv.

    SvaraRadera
  8. din variant ser riktigt smaskig ut, maste helt klart testas:))

    SvaraRadera
  9. Nena: Den här ostglassen måste du testa att göra. Så god!!

    SvaraRadera
  10. Varit min favorit i princip hela livet. Då min mamma gjorde den redan när jag var liten. Ska till och med göra 2 idag, tänkte variera den lite med blåbär och hallon. En sådan goding kan ju inte bli misslyckad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den här ostglassen är helt enkelt underbar. Hallon och blåbär blir perfekt. Det gillas av alla. Kiwifrukt kan vara lite knepigt att använda eftersom det finns dom som är allergiska mot den frukten.

      Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...