måndag, september 06, 2010

Bästa lingonsylten

En snabb tur på drygt en timma i lingonskogen resulterade i lite mer än 5 liter lingon. Alla bär var inte riktigt fullmogna men det är ingen nackdel. Vill man ha geléartad lingonsylt med lång hållbarhet bör man plocka lingonen tidigt och helst innan frosten nupit dem. Frostnupna lingon passar bra att använda till lingondricka eller saft eftersom de är saftigare och sötare.

Lingonsylt

INGREDIENSER:
5 liter lingon
1 liter vatten
2 kg socker

GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj och rensa bären.
2. Koka dem i 10 minuter med vattnet.
3. Ta syltgrytan från värmen och rör i sockret.
4. Rör tills sockret smält och sylten blivit simmig.

Att skumma eller inte skumma - det är frågan. Det här receptet kommer från matskribenten Pernilla Tunbergers kokbok från 1960-talet. Det blir många liter sylt där bären ligger som i ett gelé. Hennes recept säger emellertid ingenting om att lingonsylten ska skummas. Av gammal vana gör jag det även om det kanske inte är nödvändigt när lingonen är av god kvalitet, sköljda och väl rensade.

7 kommentarer:

 1. Åh, jag hoppas jag får möjlighet att ge mig ut i lingonskogen senare i veckan. SKogen är fantastisk om hösten!

  SvaraRadera
 2. Tina: Här i norr startar älgjakten första måndagen i september, dvs idag, och då törs åtminstone inte jag vara ute i skogen. Det känns lite otryggt även om gevärsskotten hörs på avstånd. Annars skulle jag ha varit ute i lingonskogen idag också. Det har varit en fantastiskt vacker dag. Indiansommar kallas visst sådana här varma soliga höstdagar.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Du undrade om man måste använda lergrytan till pulled port och nej det behöver du inte det går bra med en stekgryta eller nått annat som går att ha i ugnen.
  Mvh

  SvaraRadera
 4. Vi har tyvärr inte kommit ut i lingonskogen särskilt mycket, men några liter blev det i lördags då det var riktigt lingonplockarväder!

  Din Marianneglass ser riktigt god ut!

  /Åsa
  PS. Jag brukar alltid skumma.

  SvaraRadera
 5. Åsa: Häromkring finns det inte så mycket lingon den här hösten. Jag har i alla fall med mina 5 liter fått årsbehovet av lingonsylt täckt.

  Min man är rätt så kräsen när det gäller glass men Marianneglassen gillade han skarpt.

  PS: Även om lingonen är sköljda och rensade så bildas det otroligt mycket skum i syltgrytan. För min del tror jag att också hållbarheten på sylten ökar om man skummar bort det mesta.

  SvaraRadera
 6. Växelhäxan: Tack för det svaret. Jag misstänker att om jag skaffade en lergryta skulle den till sist bara bli en hyllvärmare hos mig.

  SvaraRadera
 7. Hejsan!
  Fin läsning och inspirerande blogg!
  Kika gärna in på min om du har lust...
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...