Visst är rabarberpaj en delikatess. Tyvärr får min rabarberplanta så spinkiga stjälkar och har gett en så liten skörd i år att det inte ens räcker till en hel rabarberpaj.
Vad sägs om att blanda ungefär lika delar syrlig rabarber, söta jordgubbar och saftiga björnbär?
Smulpaj återfinns högt på listan bland populära efterrätter och här får smuldegsälskaren sitt lystmäte tillgodosett. Smuldeg både i botten på formen och ovanpå. Potatismjöl krävs inte för att binda bärsaften. Smuldegen suger upp saften och bottnen blir inte degig.
INGREDIENSER:
6-8 personer
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl havregryn
2 1/4 dl strösocker
150 g smör
500 - 600 g djupfrysta rabarber, björnbär och jordgubbar
GÖR SÅ HÄR:
1. Smörj en stor rund form med löstagbar botten.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, havregryn och strösocker i en skål.
3. Tillsätt smöret och finfördela det i de torra ingredienserna.
4. Arbeta ihop alltsammans till en smulig deg.
5. Tryck ut hälften av degen i botten på formen.
6. Lägg bär och rabarber ovanpå och täck med resten av smuldegen.
7. Grädda pajen på ugnsgallret, mitt i ugnen, i 175-200 graders ugnsvärme, i ca 30 minuter eller tills smultäcket börjar bli gyllenbrunt.
Serveras exempelvis med vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
Låter gott! Jag älskar smulpajer och havregryn i degen är ett måste!
SvaraRaderaSvar: Ja, det är hemskt med i-landsproblem av den typen. Jag försöker se till att koka saft och sylt och liknande och ge bort så mycket som möjligt till släkt och vänner. Men ibland står man där med frysen fyll ändå... ;)
Tina: Krossad cornflakes är också gott att blanda i smuldeg, tycker jag. Fast det har jag så sällan hemma.
SvaraRaderaJag funderar av och till på att köpa ytterligare en frys men samtidigt känner jag att det är rätt så oekonomiskt. Det blir dyra bär och dyr saft.