måndag, september 20, 2010

Grilloumigratinerad färskpotatis

I norr kallar vi all potatis som skördas före september månads slut för färskpotatis. De allra första små som hamnar på tallriken smakar alltid allra bäst nykokta och ensamma tillsammans med en klick smör.

När de vuxit sig stora är ostgratinerade färskpotatishalvor ett lite mer påkostat alternativ som passar till de flesta kött- och fiskrätter. Det funkar med vilken ost som helst som lämpar sig till att stekas, värmas i ugn eller grillas. Eftersom jag hade Fontanas Grilloumi i kylen använde jag den i det här receptet.

Potatishalvor färdiga för gratinering

INGREDIENSER:
8 medelstora färskpotatisar
smält avsvalnat smör
ca 150 g grovriven Grilloumi
klippt bladpersilja
flingsalt

GÖR SÅ HÄR:
1. Dela oskalade färskpotatisar i halvor
2. Häll ner dem i kokande vatten och koka tills de är nätt och jämnt färdiga.
3. Slå av vattnet, ånga av och låt potatisen svalna en stund.
4. Doppa snittsidan av potatishalvorna i det smälta smöret.
5. Toppa med riven Grilloumi.
6. Sprid ut potatishalvorna på ett bakpappersklätt ugnssäkert fat.
6. Gratinera potatishalvorna i 200° i cirka 10 minuter.
7. Strö över klippt persilja och flingsalt.

Gratinerad färskpotatis med Grilloumi och bladpersilja

Men allt är inte frid och fröjd....
I våras satte jag Princess-potatis för första gången. Det är en potatissort som jag gillar skarpt. De växte bra under sommaren och såg ut att kunna ge en fantastisk skörd. Redan i början av augusti kunde jag börja ta upp de första färskpotatisarna. Till en början var alla helt perfekta. Så började jag hitta potatisar som hade gnagskador. Dessutom fanns det flera små hål i potatislandet. Det pågick tydligen aktiviteter där nere i jorden under potatisblasten.

Grannens katt har då och då suttit på första parkett och intresserat spanat ut över potatislandet! Tyvärr enbart som passiv åskådare. Ingen starkare jaktinstinkt där inte. För henne innebar det bara en stunds ren och skär underhållning innan hon sakta masade sig hem igen. Själv har jag inte sett "di sma undar jårdi" men jag är helt säker på att jag vet vilka de är och hur de ser ut.

Det finns hundratals tips på nätet hur man ska bära sig åt för att skrämma bort små fyrbenta potatistjuvar med hårig svans. Men vilket sätt är bäst och effektivast? Ja, det är frågan. Goda råd mottages gärna. Fast nu är det väl för sent att göra något. Skadan är ju redan skedd. Trots sorkfest blev det ju potatis över till mig också.

2 kommentarer:

 1. Här runt i kring ha det också varit gott om sorkar i år.
  En bekant skulle gräva lite i sin rabatt, du vet höststäda lite och när hon ställer sig i rabatten så försvinner benet helt plötsligt.
  Visade sig att hon har hur mycket tunnlar som helst under jorden, dom hade dock låtit hennes blommor vara tack och lov..
  Potatisen såg god ut, måste vi testa nångång.

  SvaraRadera
 2. Växelhäxan: Ogräs eller sork? Vilket är värst? Det är förstås inte varje år jag har sorkfrämmande i trädgården. Tidigare har det oftast varit på våren som jag har upptäckt deras vinterhärjningar under snön. Ett år lyckades de faktiskt förvandla en hel hallonhäck till flis och hela gräsmattan var en labyrint av gångar med sorkhål. Man får förmodligen leva med det när man är omgiven av åkermark.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...