måndag, september 06, 2010

Gräddglass med Mariannekarameller

Den klassiska Marianne-karamellen från Fazer får tillfälligt nya "höstkläder". Jubileumspåsen ska bara säljas i en begränsad upplaga kommer att finnas i butik fr.o.m oktober.

Fazers Marianne designad av Sanna Anukka

Den nya karamellpåsen har formgetts av en begåvad och internationellt känd finsk-brittisk illustratör och grafiker som heter Sanna Annukka. Det nya fräscha Mariannemönstret är en kombination av Sannas käraste minnen samt Mariannes historia: Lycka, hemtrivsel, natur, soluppgång och -nedgång samt formen av kärve, som kännetecknar den chokladfyllda pepparmynts-smakande Marianne-karamellen.

Läs mer om bakgrunden till designbytet här: Fazers Marianne klär sig moderiktigt - Cision Wire. Beundra och imponeras av Sannas uttrycksfulla mönster här: Sanna Anukkas hemsida. Helt makalöst vackert!

Häromdagen fick jag två stora Mariannepåsar av Fazer och dom var jag tvungen att lägga åt sidan direkt. Jag måste vara försiktig när det gäller karameller. Missförstå mig inte. Det är inte så att jag inte kan äta godis. Tvärtom. Men om jag tar en kan jag inte sluta äta förrän påsen är tom och jag mår illa. Finns det något som heter karamellbulemi, förresten? I så fall lider nog jag av den sjukdomen.

Det hade verkligen varit synd på så rara karameller att inte använda dem på ett vettigare sätt än att glufsa i sig alltihop alldeles själv. Den ena påsen gav jag bort som en överraskningspresent. En del av innehållet i den andra använde jag till att göra Marianneglass i min gamla Philips Glassmäster.

Gräddglass med Mariannekarameller

Grundreceptet på gräddglassen är hämtat från recepthäftet som följde med glassmaskinen. Det räcker till 4-6 portioner.

INGREDIENSER:
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
10 fint krossade Marianne-karameller

GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa ägg och socker väl.
2. Sätt till mjölken.
3. Sjud blandningen tills krämen tjocknat.
4. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Rör i grädden och rör tills allt är blandat.
6. Starta glassmaskinen och häll blandningen genom öppningen i locket.
7. Tillsätt de krossade Marianne-karamellerna efter ca 10 minuter.

Det kan ta allt från 25 till 40 minuter innan glassen är klar. Gräddglass kan förvaras i frysen i en plastburk eller -skål med tättslutande lock i cirka 2 veckor utan att struktur och smak går förlorad. Tomma creme fraiche-burkar är bra att att ha till hands ifall man vill frysa glass portionsvis.

SERVERINGSTIPS: Servera glassen i portionsglas. Häll lite kaffelikör runt glassen. Garnera med ett rån och grovt krossad Mariannekaramell men inte så många att glassen smakar tandkräm.


Enastående gott!

4 kommentarer:

 1. I love that design! I saw it on Fazer's website. This dessert looks delicious!

  SvaraRadera
 2. Maria: So do I. Sanna Annukka is a very talented designer who has delivered a beautiful and inspiring package to Fazer.

  SvaraRadera
 3. I helgen så åt jag väl en och annan marianne kan man väl säga, fick lite ont i magen också men dom är ju så goda.
  Glassen måste jag testa, sitter och letar lite recept till en efterrättsbuffe som jag ska ha här framöver och detta bör nog passa.
  Gott, gott

  SvaraRadera
 4. Växelhäxan: När jag äter godis, äter jag som om varje karamell vore den sista här i världen.
  Efterrättsbuffé? En buffé med bara efterrätter? Önskar att jag var där.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...