måndag, augusti 30, 2010

Hjortronkladdkaka

Hjortronsäsongen har varit i gång ett tag nu i norra Jämtland men i år har tillgången på de åtråvärda bären varit mycket ojämn. I mitten av juli rapporterade Länstidningen i Östersund att det krävdes en rejäl dos med sol och varma nätter för att 2010 skulle bli ett riktigt hjortronår. Så här i efterhand kan jag konstatera att det blev lite si och så med den saken.

Några liter har jag i alla fall hittat på hemliga ställen. Hjortron är nog de mest fantastiska bär vi har i detta land på grund av deras envisa strävan att växa långt upp på fjället och på svårforcerade myrmarker. Det är beundransvärt.

De mogna bärens milda men inte särskilt söta smak är unik och det gör att det är svårt att använda bären till annat än mylta (rårörda hjortron), sylt, kompott, sås, saft och likör. Hjortron vill nämligen inte utsättas för konkurrerande smaker. Ändå kunde jag inte låta bli att blanda ner ett par deciliter i en kladdkaka även om kakaopulvret till stor del tar loven av hjortronsmaken.

Hjortronkladdkaka

När det gäller kladdkakor ligger ju inte fokus på nyttigheter utan på smak och konsistens. Motsatsen gäller för hjortron. Deras popularitet genom åren beror inte i första hand på smaken. I gamla tider användes bäret mest som medicin. I synnerhet i Norrland hade de stor betydelse för folkhälsan eftersom de botade och förebyggde skörbjugg, som förr var en vanlig sjukdom i vårt land.

Kladdkaka med hjortron och hjortronlikör

INGREDIENSER:
8 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
100 gram smör
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk salt
2 dl mogna hjortron
3 msk hjortronlikör

TILL SPRINGFORMEN:
bakplåtspapper
smör
ströbröd

TILL SERVERING:
färska mogna hjortron
vaniljglass

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Värm ugnen till 175° .
3. Blanda ihop alla torra ingredienser utom sockret.
4. Vispa äggen och sockret poröst.
5. Ha i det avsvalnande smöret.
6. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna.
7. Rör sist i hjortron och likör.
8. Häll smeten i formen som bottnats med bakplåtspapper och smorts och bröats.
9. Grädda i ca 35 minuter - provstickan ska vara lite kladdig.

Receptet som jag utgått ifrån är Tastelines kladdkaka med hallon och hallonlikör som finns på deras hemsida: Hallonkladdkaka

4 kommentarer:

 1. Vilken läcker kombiantion. Tänk om man kunde ha lite hjortron bakom husknuten :)

  SvaraRadera
 2. Helena: Vill du odla hjortron bakom husknuten?Kanske kan det lyckas om du får till växtplatsen som måste likna hjortronets naturliga växtplats. Försök har pågått i flera år och resultaten har väl varit sisådär. Det ska i alla fall finnas förädlade sorter att köpa för hemmaodling.

  SvaraRadera
 3. Hjortron är lyx att kunna ta fram, jag brukar göra en hjortronglasspaj som bara är såå god.

  SvaraRadera
 4. Växelhäxan: Hur gör du hjortronglasspaj? Det låter väldigt gott.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...