måndag, oktober 25, 2010

Torsk i ugn gratinerad med räkostsås

När ett paket djupfryst hållbarhetscertifierad Barents-torsk inhandlats till extrapris, kan vi gott unna oss en fiskgratäng även till vardags. God middagsmat utan en massa krångel, det behövs när tillvaron styrs av stress och måsten.

Gratäng













Mjukost förhöjer inte bara smaken på smörgåsar och kex utan lämpar sig även som ingrediens i matlagningen. I alla fall när man vill ta genvägen till en god sås. Till den här fiskgratängen använder jag mild och len räkost vars smak gillas av såväl vuxna som barn. De som rynkar på näsan när det är fisk till middag brukar vanligtvis gilla den här fiskgratängen.

Fjällbrynts sortiment av mjukost består ju numera av en mängd olika smaker. Laxost, Västkustost, Hummer & Krabbost, Baconost, Tomatost med Feta, Renost, Cheddarost, Salamiost med flera .... finns i askar och på stora tuber. Jag kan mycket väl tänka mig att Hummer & Krabbost skulle förgylla fiskgratängen, men det får bli en annan dag.

INGREDIENSER:
2-3 personer

1 pkt djupfryst torskfilé (400 g)
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

GRATÄNGSÅS:
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
ca 4 dl vätska (grädde + det fiskspad som bildas vid kokningen)
ca 150 g räkost
(salt och peppar behövs knappast eftersom räkosten är saltad och kryddad)

GÖR SÅ HÄR:
1. Skär det halvt tinade djupfrysta fiskpaketet i 2 cm tjocka skivor.
2. Lägg fisken i en smord ugnssäker form och strö över salt och peppar.
3. Täck med ugnsfolie eller bakplåtspapper.
4. Koka fisken i ugnen vid 180° ca 25 min.
5. Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med vätskan till en ganska tjock sås.
6. Småkoka i 3-5 minuter och smält sedan räkosten i den varma såsen.
7. Smaka av, slå såsen över fisken och se till att den täcker.
8. Gratinera i mitten av ugnen vid 250°. Fem till tio minuter är lagom för att ge färg. Håll koll! Ytan blir lätt bränd i så hög ugnsvärme.

Det går naturligtvis minst lika bra att använda färska fiskfiléer om man har tillgång till det. Koktiden i ugnen blir då kortare än 25 minuter. Tre centimeter tjock fiskfilé brukar ta mellan 10 och 15 minuter att tillaga i ugn.

Fiskgratäng samsas bäst med kokt eller pressad potatis.

Glutenintoleranta skippar mjölet i såsen och låter räkosten smälta i 1 dl uppkokt mjölk innan resten av vätskan tillsätts.

8 kommentarer:

  1. Min mamma lagar en kanongod kräftsoppa av kräftost! Receptet är från någon tidning så klart. Ditt recept låter verkligen gott!
    Blev dumpad av Pågens förresten! De skrev trevligt att de "kanske hör av sig någon gång".
    Jo men visst ;)

    SvaraRadera
  2. Lena: Jag blev faktiskt bjuden på en kräftsoppa med kräftost i somras. Ja, den var verkligen god. Själv har jag lagt in ett morotsopprecept här på bloggen någon gång för länge sedan innehållande räkost. Snabblagad och god den med.

    Trist att du inte fick något bröd. Vem vet, de kanske hör av sig nästa gång det vankas brödnyheter.

    SvaraRadera
  3. Morotssoppa har jag lagat ett par gånger. Sonen fick med i matlåda och ringer från jobbet; Mamma, är det du som lagat den här? Godaste jag ätit! Gulle! Ska kolla ditt recept på morotssoppan sen.

    Eh, Pågens kanske läste vad jag skrev om Finus Tacogratäng? Är nog portad från Findus! ;)

    SvaraRadera
  4. Lena: Jag sökte upp receptet på bloggen så slipper du. Det är ju lättare för mig att hitta. Hela 10 grovt rivna morötter går det åt: favoritrecept.blogspot.com/2006/06/morotssoppa.html
    Nej, jag tror inte du är portad från Findus. Sämsta sortens reklam för ett företag är väl ändå den som är helt menlös.

    SvaraRadera
  5. Tack Karin, vad snäll du är! Ska spara detta i min mapp med "recept att laga inom kort"!

    Jag kan säga så här: man får ju en del mat att provsmaka. Den dagen jag blir så närig att jag inte skriver det jag verkligen tycker (för att man kanske då inte får något att prova sedan), den dagen slutar jag ta emot "provsmak".
    Kan inte jag vara ärlig och rak i min egen blogg så ska jag inte ha någon blogg! Den är MIN! Att jag ibland får lite ångest över vad jag skrivit? Ja, man får ta det som en kvinna! Det är bara att bryta ihop och gå vidare!
    Ha en fin lördag!

    SvaraRadera
  6. Lena: Vore det inte för etiketterna skulle det förmodligen ta lite tid att leta efter ett visst recept. Jag startade den här bloggen en gång i tiden enbart för min egen skull. Det skulle bli ett ställe att samla alla favoritrecept på så att de skulle finnas till hands även när jag var på resande fot. Att någon annan skulle vara intresserad av recepten fanns så att säga inte i min tankevärld. Det var i mars 2006. Då hade jag inte räknat med Google.

    Mycket har hänt sedan dess. Flera gånger i veckan får jag erbjudande om prover på diverse saker. Det är bara en ytterst liten bråkdel jag tackar ja till. Det kommer även inbjudningar till diverse event bl a i samband med lanseringar av vissa produkter. De eventen är ingenting för mig.

    Önskar dig en trevlig helg. Hoppas att det inte blir besök av några Halloween-spöken.

    SvaraRadera
  7. Tänk, samma tanke hade jag (min kokbok på nätet) men inte för min egen skull utan för att mina barn skulle få mammas mat lättillgänglig! Tror du de orkar surfa på min blogg? Nä, de ringer fortfarande och frågar hur de ska göra. Gissa om jag blir glad? Mina barns röst i örat gör att hela dagen blir glad!

    Visst blir man paff när de första mailen trillar in och det frågas om man ska prova både det ena och det andra! Stolt blev jag också! Lilla jag? Man får lära sig att sålla. Men event fixar jag inte. Inte för att jag inte skulle vilja gå men jag klarar inte av det sociala sammahanget. *svettas bara jag tänker på det*

    Glad att jag hittade dig igen! Var här för länge sedan men efter det blev det lite mycket annat. Du låg bland mina favoriter och väntade ;)

    Kram och jag hoppas du får en härlig kväll!

    SvaraRadera
  8. Lena: I början tog jag inte alls de där gåvo-mailen på allvar. Det dröjde ett tag innan jag förstod att de inte var spam.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...