Allt har förändrats med åren och i takt med tiden varierar numera söndagsmenyerna hos oss efter dagsformen. Igår var formen relativt god och det var läge att återuppliva den klassiska "söndagssteken".
Eftersom kött krymper 10-30% vid tillagningen lönar det sig bäst att köpa en stor och rejäl köttbit.
Nötstek med sås
Nötstek med sås |
Serveras med kokt potatis, sås och kokta grönsaker, t.ex. broccoli. Ättiksinlagd gurka och vinbärsgelé hör också till.
INGREDIENSER:
8 personer
1,5 kg benfri ungnöt (fransyskan t. ex.)
smör
2 tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar
2 morötter
2 gula lökar
1 lagerblad
4 dl kokhett vatten
Sås:
4 msk vetemjöl
smör
6 dl steksky (tillsätt vatten om det fattas vätska)
2 msk kalvfond
2-2 ½ dl grädde
1 msk vinbärsgelé
1 tsk kinesisk soja
(salt och peppar)
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och skär lök och morötter i mindre bitar.
2. Bryn köttet långsamt i smör i stekgryta.
3. Krydda med salt och peppar när köttet är brynt.
4. Ta upp steken och fräs lök och morötter.
5. Sätt en köttermometer i mitten av köttet.
6. Lägg tillbaka köttet i grytan med lök, morötter och lagerblad.
7. Späd med hett vatten bredvid steken.
8. Täck med lock och efterstek på svag värme.
Den som gillar blodigt kött steker tills innertemperaturen når 68°C. När nötsteken är helt genomstekt visar termometern 77-80°C.
Sås:
1. Ta upp köttet, håll det varmt, sila och mät stekskyn.
2. Fräs mjölet i smör i en såskastrull och späd med silad steksky.
3. Låt såsen koka upp ordentligt mellan varje spädning
4. Tillsätt kalvfond och grädde och småkoka ca 5 minuter.
5. Smaka av med vinbärsgelé, kinesisk soja och ev. salt och peppar.
Hos oss blev det igår tjälknöl med potatisgratäng och sås. Det är gott det också!
SvaraRaderaHär blev det också en stek i helgen, tycker att det är så himla gott..
SvaraRaderaNär jag va liten så åt vi ofta stek på helgen sen blev man lite äldre fick egna barn då va det mest köttfärs som gällde. Nu när barnen blivit lite större så håller steken på komma tilbaka igen. Pricken över i:et lite grädde i skyn och man har en fantastisk god sås..
Mvh
Therese
MÅ Gott: Hade min man fått välja vad jag skulle göra med köttbiten hade han valt tjälknöl. Det vet jag. Men eftersom han inte lagar mat får han inte välja:)
SvaraRaderaTherese: Kött utan sås är som pasta utan sås. Det funkar helt enkelt inte.
SvaraRaderaDu är värd en award! Du har fått en av mig!
SvaraRaderaHoppsan Lena! Jag kilar över till dig och kollar.
SvaraRadera