måndag, november 08, 2010

Söndagssteken

Många av oss som vuxit upp på landsbygden under 1940- och 50-talet har tillbringat oräkneliga söndagar med närmaste släkten samlad runt matbordet. Speciellt om man som jag växt upp på en stor och gammal bondgård i en tregenerationsfamilj. Då bestod söndagsmiddagarnas huvudrätt oftast av en stek med kokta grönsaker, sås och potatis. Det var veckans finaste middag.

Allt har förändrats med åren och i takt med tiden varierar numera söndagsmenyerna hos oss efter dagsformen. Igår var formen relativt god och det var läge att återuppliva den klassiska "söndagssteken".

Eftersom kött krymper 10-30% vid tillagningen lönar det sig bäst att köpa en stor och rejäl köttbit.

Nötstek med sås


Nötstek med sås


















Serveras med kokt potatis, sås och kokta grönsaker, t.ex. broccoli. Ättiksinlagd gurka och vinbärsgelé hör också till.

INGREDIENSER:
8 personer

1,5 kg benfri ungnöt (fransyskan t. ex.)
smör
2 tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar
2 morötter
2 gula lökar
1 lagerblad
4 dl kokhett vatten

Sås:
4 msk vetemjöl
smör
6 dl steksky (tillsätt vatten om det fattas vätska)
2 msk kalvfond
2-2 ½ dl grädde
1 msk vinbärsgelé
1 tsk kinesisk soja
(salt och peppar)

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och skär lök och morötter i mindre bitar.
2. Bryn köttet långsamt i smör i stekgryta.
3. Krydda med salt och peppar när köttet är brynt.
4. Ta upp steken och fräs lök och morötter.
5. Sätt en köttermometer i mitten av köttet.
6. Lägg tillbaka köttet i grytan med lök, morötter och lagerblad.
7. Späd med hett vatten bredvid steken.
8. Täck med lock och efterstek på svag värme.

Den som gillar blodigt kött steker tills innertemperaturen når 68°C. När nötsteken är helt genomstekt visar termometern 77-80°C.

Sås:
1. Ta upp köttet, håll det varmt, sila och mät stekskyn.
2. Fräs mjölet i smör i en såskastrull och späd med silad steksky.
3. Låt såsen koka upp ordentligt mellan varje spädning
4. Tillsätt kalvfond och grädde och småkoka ca 5 minuter.
5. Smaka av med vinbärsgelé, kinesisk soja och ev. salt och peppar.

6 kommentarer:

  1. Hos oss blev det igår tjälknöl med potatisgratäng och sås. Det är gott det också!

    SvaraRadera
  2. Här blev det också en stek i helgen, tycker att det är så himla gott..
    När jag va liten så åt vi ofta stek på helgen sen blev man lite äldre fick egna barn då va det mest köttfärs som gällde. Nu när barnen blivit lite större så håller steken på komma tilbaka igen. Pricken över i:et lite grädde i skyn och man har en fantastisk god sås..
    Mvh
    Therese

    SvaraRadera
  3. MÅ Gott: Hade min man fått välja vad jag skulle göra med köttbiten hade han valt tjälknöl. Det vet jag. Men eftersom han inte lagar mat får han inte välja:)

    SvaraRadera
  4. Therese: Kött utan sås är som pasta utan sås. Det funkar helt enkelt inte.

    SvaraRadera
  5. Du är värd en award! Du har fått en av mig!

    SvaraRadera
  6. Hoppsan Lena! Jag kilar över till dig och kollar.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...