Det som jag personligen gillar bäst med de styckade frysta kycklingprodukterna är att det finns så många olika sätt att laga till denna råvara på. Det mesta passar och man behöver bara komplettera kycklingköttet med såna basvaror som redan finns hemma. Därför brukar jag se till att det alltid finns åtminstone en obruten förpackning kycklingfiléer i frysen. Bra att ta till de gånger man får oväntade matgäster.
Spaghetti och köttfärssås i all ära men omväxling förnöjer. Den här krämiga kycklingpastasåsen innehåller ganska mycket vitlök. Alltså kan man lugnt reducera mängden salt och ändå få smak på såsen. De frysta mörade kycklingfiléerna brukar ju dessutom vara saltade redan från början.
INGREDIENSER: 4-6 portioner
ca 400 g kycklingfilé (alternativt en filé per person)
ca 150 g svamp (champinjoner, Karljohansvamp el. kantareller...)
smör
rapsolja
½ gul lök
5 klyftor vitlök (gärna fler)
2 - 3 msk smör
2 - 3 msk vetemjöl
ca 5 dl kycklingbuljong
svartpeppar
ev. salt
ca 2 ½ dl grädde
150 g kokta små broccolibuketter
hyvlad eller riven parmesanost
GÖR SÅ HÄR:
· Skiva svampen samt finhacka lök och vitlök.
· Fräs svamp och gul lök i smör i en stor stekpanna tills vätskan kokat in.
· Lägg upp på en tallrik så länge.
· Strimla eller skär kycklingköttet i munsbitar.
· Fräs kycklingbitarna i omgångar i stekpannan med en skvätt rapsolja.
· Blanda svamp/lökblandningen med kycklingen.
· Fös över allt till utsidan av stekpannan.
· Gör en traditionell bottenredning (en "roux") av 2-3 msk smör och 2-3 msk mjöl i mitten av stekpannan och låt den få en aning färg.
· Blanda sedan ihop bottenredningen med kyckling/svampblandningen.
· Öka värmen och späd med kycklingbuljong lite i sänder tills såsen tjocknar.
· Smaka nu av, krydda med svartpeppar och eventuellt salt.
· Sänk värmen och låt såsen puttra en stund till.
· Lägg i finhackad vitlök, späd med grädden, koka ett par minuter och rör då och då.
· Tillsätt de kokta broccolibuketterna.
· Blanda ner färdigkokt pasta i såsen eller servera pasta och sås var för sig.
· Hyvla eller riv parmesan och servera till pastan.
Tips!
Glutenintoleranta kan skippa smör/mjölredningen och istället reda med ett par msk majsstärkelse utrörd i någon dl kall kycklingbuljong. Späd med mer kycklingbuljong om såsen verkar bli för tjock.
Det är inte nödvändigt att tillsätta broccoli men eftersom själva såsen är så pass färglös kräver den färgklickar. Den som inte gillar smaken och konsistensen på den grönsaken kan grovriva en morot, strimla soltorkade tomater eller paprika istället.
Pastan Pappardelle passar ypperligt till den här såsen. Det är en bredare variant av tagliatelle. Zetas bakas med ägg från frigående höns. Kort koktid (6-7 minuter) och perfekt tuggmotstånd.
Låter jättegott, det får bli dagens lunch :)
SvaraRadera