torsdag, maj 19, 2011

Fazer presenterar Mumin och hans vänner i godisform

Förra året fyllde Mumintrollet 65 år och blev därmed folkpensionär. Fast det är inte riktigt sant. I själva verket föddes "ur-Mumin" långt tidigare. Det ska ha varit Tove Janssons morbror Einar som berättade om mumintroll för Tove när hon var barn.

De bodde bakom en kakelugn i köket. Mumintrollen skulle man akta sig för. De kom fram om någon försökte sig på att snatta mat ur skafferiet på nätterna. Då blåste de antingen matsnattaren i nacken eller strök nosarna mot benen. Hur det nu än är med den saken så kom den första Muminboken i alla fall ut 1945. Det är fakta.

Mumintrollet och hans vänner finns vid det här laget lite varstans. Men knappast bakom kakelugnar. De finns i serietidningar, på TV, video och bio. De förekommer i form av kylskåpsmagneter, reflexer, mjukisdjur och kex.

Nu lanserar Fazer en påse med gelégodis, två tablettaskar samt en påse med klubbor under Mumin-varumärket i Sverige. I Finland har Mumingodiset redan funnits ett par år.

Foto: Patrik Cederman


Gelégodiset har formen av Mumindalens välkända figurer och smakar
jordgubb, päron, apelsin, granatäpple och mild lakrits. Pris cirka 16 kr för 140 gram.

Mumintrollet själv har förärats en egen tablettask med sockerfria fruktpastiller. Istället för socker är de sötade med Xylitol (björksocker). Ett ämne som påstås minska risken för hål i tänderna. Pigga, envisa och ettriga lilla Mys pastiller innehåller däremot socker. Pris cirka 5 kronor för 20-21 gram.

Snusmumriken, Mumintrollets vän Sniff, Muminmamman och ytterligare fem Muminfigurer pryder de hjärtformade klubbornas förpackningar som säljs i en påse med 15 stycken i. De finns i smakerna hallon, äpple och citron. Pris ca 16 kronor.

Pressinformation:

Världens mest omtyckta troll blir till godis | Cision Wire

Godis i bokform


Två nya Muminböcker släpps i maj:

°Mumin och månskensäventyret är en bilderbok. Här går Muminfamiljen på en skattjakt som slutar i ett månskensäventyr.

°Mumin - Tove Janssons samlade serier del 5 är originalserierna som Tove Jansson ritade för London Evening News någon gång på 1950-talet.

... och allt detta en gåva från Fazer. Nu ska jag bara hitta en unge i lämplig ålder (eller flera) som gillar godis och Mumintroll, så att jag i min tur kan ge bort det här.

6 kommentarer:

 1. Har dina kommentarer till de inlägg som försvann under fredag den 13 kommit tillbaka? Jag har fått igen inläggen men inte kommentarerna.

  SvaraRadera
 2. Erika: Jag hade inga kommentarer på det inlägg som försvann. Sen var det bara etiketterna på det inlägget som kom tillbaka som var helt åt skogen. Läser du på Blogger Help så kan du se att många har problem fortfarande. Inga nya uppdateringar på Blogger Buzz. Har du kollat dina utkast (draft) nyligen? Hur du dubbletter där? Det fick jag på inlägget som försvann.

  SvaraRadera
 3. Hej igen. Ville bara säga att jag skickade till blogger via den mallen du skicka för 4 dagar sen. har fortfarande inte hört något från dom och kommentarerna har fortfarande inte kommit och jag kan fortfarande inte logga ut eller logga in på min andra blogg :( Provade från en annans dator idag för att se om det kanske var något med min men nej så fort jag skulle logga in på den vanliga bloggen så är jag direkt inloggad på tårtbloggen och de går inte logga ut..

  SvaraRadera
 4. Milli: Nej, man brukar sällan eller aldrig få några svar på supportärenden från dem. På Bloggers Help forum ser jag att det är många som har jättestora problem fortfarande. Det är allt från helt försvunna bloggar till inloggningsbekymmer.

  Ids du så kan du posta dina bekymmer på hjälpforumet och informera dom den vägen.
  google.com/support/forum/p/blogger?hl=en

  Klicka sedan på "Something is broken". Skriv så utförligt du kan på engelska och lämna även bloggens adress där.

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt svar! Skönt att höra att fler har problem. Har ju redan skrivit till dom (på engelska) så då antar jag att de tar tag i det när de kan och att de borde fungera framöver.. Annars får jag väl skriva till dom igen..

  SvaraRadera
 6. Milli: Hoppas det löser sig för dig: Det häckar åtminstone några personer från Blogger-teamet på det forumet.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...