måndag, juni 13, 2011
Rabarbermarmelad med svarta vinbär
Så här års börjar förrådet av bär i frysen att tryta. Det är bra eftersom det bara är fina viner och riktigt gamla möbler som åldras med behag. Motsatsen gäller för de flesta andra ting. Bär exempelvis.
Rabarbern växer och frodas just nu i trädgården och den har många användningsområden. Förra veckan kokade jag marmelad och blandade en mindre mängd svarta vinbär med rabarber. De två är ett omaka par men fungerar ändå bra tillsammans.
Marmeladen blir inte så söt men inte heller syrlig och kärv och färgen - ja, den står de svarta vinbären för. Så kraftfulla är växtfärgpigmenten hos de bären att de vinner med hästlängder över rabarberns.
INGREDIENSER:
· 500 g rabarber
· 200 g svarta vinbär
· 450 g socker
· saft och skal av en citron
GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj rabarbern och skala om stjälkarna är grova.
2. Skär i en ½ till 1 centimeter stora bitar.
3. Blanda rabarber, svarta vinbär, socker, citronsaft och skal i ett rostfritt kärl.
4. Låt det stå och safta sig i kylskåpet i ett dygn eller två.
5. Koka till marmelad på medelhög värme.
6. Lämna inte kastrullen utan uppsikt utan rör om ofta.
7. Häll i lite vatten om det blir torrt i botten.
8. Koka tills en termometer visar 104° eller gör marmeladprovet.
9. Häll upp i rena glasburkar och skruva på tättslutande lock.
Mängd: 3 små burkar
Jag äter inte så ofta marmelad på rostat bröd men det händer att jag blandar lite i smeten till filmjölkslimpa. Och eftersom marmelad blir fastare i konsistensen än hemkokt sylt, funkar den bättre till syltkakor och andra bakverk.
Labels:
marmelad,
rabarber,
svarta vinbär
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Rabarber och svarta vinbär låter som en god kombination.
SvaraRaderaEmmy: Det är en rätt originell kombination men syrligt och sött tillsammans brukar bli bra.
SvaraRaderaLåter gott, säkert alla tiders till en god mogen ost.
SvaraRaderaMårtenssons: Jajamen! Ost och marmelad är väl en underbar kombination som kan lyfta vilken ost som helst.
SvaraRaderaWow, I'll bet that's good. I just made ginger rhubarb jam, now off to hunt out some currants:)
SvaraRaderaLaelShine: I'm sure your ginger rhubarb jam had a delicate taste. It's a great combination isn't it? My currants are far away. They aren't in season yet ...maybe in late July.
SvaraRadera