måndag, juni 06, 2011

Cheesecake i långpanna

Nog för att jag gillar cheesecake, men en stor bit av den desserten kan få mig att känna mig så mätt att jag knappt kan röra mig. De här små cheesecakerutorna som har frisk syrlig smak av citron passar därför bättre som ett avslut på en god middag.

Cheesecakerutor













Cheesecakerutor är också perfekta att servera när man ska ha många gäster på besök. Allt kan och ska förberedas i god tid. De fryser bra men måste packas in noga om de ska ligga i frysen någon längre tid. Fräscha hallon och citronmeliss läggs på i sista stund som dekoration när det ska vara fint.

25-30 stycken

Ugnsvärme: 175°C

Havrekaksbotten
150 g mjukt smör
1 dl farinsocker
2½ dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 krm salt

Fyllning
1 burk kärnfri fast hallonsylt (eller hallonmarmelad)

Ostkräm
2 x 200 g mjukgjord Philadelphia Cream Cheese
2 dl strösocker
2 msk mjöl (vetemjöl eller Maizena)
2 stora ägg
3 msk pressad citronsaft
2-3 tsk rivet citronskal

Botten
Täck en liten långpanna (ca. 20 x 30 cm) med smort bakplåtspapper. Rör smör och farinsocker till en smidig massa. Blanda mjöl, havregryn och salt i en skål. Tillsätt detta lite i sänder till smörkrämen. Arbeta ihop till en deg och tryck ut den i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca. 18-20 minuter. Ta ut den förgräddade havrekaksbottnen ur ugnen.

Fyllning
Bred ett jämnt lager kärnfri fast hallonsylt (alt. hallonmarmelad) över den färdiggräddade havrekaksbottnen.

Ostkräm
Vispa ihop cream cheese, strösocker och mjöl med elvispen på låg hastighet i ca. 1 minut. Vispa sedan i äggen, ett i sänder. Vispa varje ägg i ca. 15 sekunder. Tillsätt citronjuice och citronskal och rör till en slät ostkräm. Bred ostkrämen över sylten. Grädda ytterligare ca. 25-30 minuter eller tills ostkrämen nästan stannat. Den ska fortfarande dallra lite i mitten när den tas ur ugnen.

Låt cheesecaken svalna i långpannan. Ställs sedan kallt i kylskåpet tills den inte längre dallrar när man skakar på långpannan. Skärs i rutor. (Jag är våghalsig och stjälper upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drar sedan av bakplåtspapperet från kakbottnen och vänder cheesecaken igen mot en skärbräda så att ostkrämen kommer uppåt. Det blir lite kladd på bakplåtspapperet men om ostkrämen är riktigt iskall och har stelnat som den ska, så kan den lätt jämnas till igen med hjälp av en smörkniv).

Det är ett tacksamt recept att experimentera med och testa andra varianter och smaksättningar, som t ex de här som fick en annan fason: Cheesecake i ovala mazarinformar med havrekaksbotten och rödvinbärsgelé istället för hallonsylt. Då blir det mer en bakelse än en långpannekaka. Men det är ett pyssligare bakverk som kräver betydligt större tålamod och noggrannhet än cheesecakerutorna.

Cheesecakebakelse













Någon kanske undrar varför det är mjöl i ostkrämen. Jo, det är ett husmorsknep som förhindrar att cheesecaken spricker på ytan. Visserligen kan såna kosmetiska problem alltid kamofleras och fixas till efteråt, men med vetemjöl eller maizenamjöl i ostkrämen spricker den inte så lätt. Det sker någonting kemiskt med stelningsprocessen så att den höjs om man tillsätter stärkelse till en blandning som innehåller ägg.

4 kommentarer:

  1. Sv: Ja, nyheterna är ju inte uppdaterade sen februari 2009. Om den sköts så kan den säkert inbringa en del annonspengar med, så synd att det slarvas så.

    SvaraRadera
  2. @Anna: Har legat nere helt sista tiden. Förfaller helt 2011-08-16 om registreringen inte förnyas.

    SvaraRadera
  3. Vilken otroligt inspirerande blogg du har. Blir sugen på att testa flera av recepten :) Jag har också precis startat en matblogg, kolla gärna in den om du känner för det.
    //Stephanie

    SvaraRadera
  4. Tack Stephanie. Det finns mer än 400 recept här på bloggen så något ska väl passa.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...