måndag, juli 11, 2011

Att grilla sunt är stort, att grilla rätt är större

Doften av sommar är här. Men nej, jag talar inte om blomdoft, lukt av nyslaget hö eller nåt sånt utan om doften som kommer från kolgrillar på altaner och i trädgårdar. Varma sommarkvällar är nämligen grillkvällar. Det känner man när man bor i ett villaområde.

Jag har varit gäst på en hel del grillpartyn under årens lopp och tyvärr har det en och annan gång bjudits på riktigt illa bränt kött. Närapå så kolsvart att det knappt gick att gissa sig till vad det var för slags kött från allra första början. Bränt kött är förmodligen inte så bra att äta eftersom det innehåller giftiga ämnen som verkar inflammatoriskt i kroppen.

När fett från kött eller marinad med olja droppar på grillglöden slår det ju ovillkorligen upp eldslågor. I oset som då uppstår finns polycykliska aromatiska kolväten. Det är den största gruppen cancerogena ämnen som vi i dagsläget känner till. De här otrevligheterna lägger sig förstås på köttet. Råkar då köttstyckena dessutom bli brända bildas det heterocykliska aminer.Nåja, nog om det. Hälsorisken för oss nordbor torde nog vara liten. Den stora grillsäsongen är kort här i vårt kalla klimat och jag är inte den som är speciellt orolig av mig. Men det går ju att reducera de hälsovådliga ämnena genom att grilla med förstånd och följa de enkla grilltips och råd som ges här och var.

Mer om grillning här: Alpha Plus AB - Grilla klimatsmart och undvik heterocykliska aminer (HCA´s) - Mynewsdesk


Här är ett litet axplock av råd:
– Undvik att grilla över öppen låga.
– Vänd maten flera gånger under grillningen. Det är speciellt viktigt om man har en grill där värmen inte går att reglera.
– Placera maten med större avstånd från grillglöden.
– Undvik att fett droppar ner i grillen.
– Grilla med lägre temperatur under längre tid.
– Marinader som innehåller rödvin, öl, olivolja med skyddande fenoler, citronsaft, vitlök och antioxidantrika örter har i studier visat sig ha viss förmåga att reducera mängden heterocykliska aminer.

Nu skulle jag vilja jag bjuda er, som både gillar grillat och den fina syrliga smaken av citron, på en sund, frisk och fräsch dressing som ska skedas över det som redan är färdiggrillat. Det är en mycket enkel variant av den sicilianska såsen "salmoriglio".

Om "salmoriglion" kan inaktivera redan bildade heterocykliska aminer vill jag låta vara osagt. Det är inte så gott att veta hur det ligger till med den saken. Dressingen smakar i alla fall fantastiskt till allt grillat kött (och naturligtvis även till allt annat som kan grillas).

Citron-och vitköksdressing
• Pressad saft från 1 stor eller 2 små citroner
• 4 msk olivolja
• 3 vitlöksklyftor
• 1/2 tsk havssalt
• 1/4 tsk svartpeppar
• en näve färska persiljeblad, basilikablad eller någon annan örtkrydda som passar.

Mixa ihop citronsaft, olivolja, vitlöksklyftor, salt, peppar och valfria örter. Skeda dressing över varma, färdiggrillade köttskivor.

Salmoriglio

3 kommentarer:

 1. Grillat är godast ;)
  Kram BLOGGFISKEN-för dig med passion för fisk :)

  SvaraRadera
 2. Bloggfisken: I den här familjen har vi faktiskt fisk i generna:)

  SvaraRadera
 3. Vad kul med fiskgener ;) Ibland blir man hemmablind och kör på det "vanliga", kul att jag kunde inspirera :)

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...