måndag, juli 04, 2011

Ekologiska ADOBE Reserva Cabernet Sauvignon – Idealiskt till sommarens grillning

Ekologiska ADOBE Reserva Cabernet Sauvignon En ny årgång av det ekologiska röda vinet ADOBE Reserva Cabernet Sauvignon från en av Chiles mest intressanta vinproducenter, Viñedos Orgánicos Emiliana, lanseras nu i juli på Systembolaget.

Observera att namnet ADOBE inte har någonting med det amerikanska programvaruföretaget Adobe att göra utan är taget från byggnadsmaterialet "adobe", dvs den sortens byggstenar som tillverkas av obränd lera och halm. Viñedos Orgánicos Emilianas vinkällare är delvis byggd i detta material.

Jag har fått testa en flaska av det här vinet och kan berätta att ADOBE Reserva Cabernet Sauvignon är ett välgjort och gott rödvin som sticker ut på grund av sin intensivt rubinröda färg.

Det är tillräckligt kraftfullt för att fungera som matvin. Idealiskt till grillat kött men kan säkert också passa till en ostbricka med vällagrade hårdostar och vitmögelostar, pastarätter med mustiga såser, kryddstarka maträtter, stöddiga grytor som Coq au vin eller till kallskuret med salami, skinka och pastrami.

Vinet doftar mogna jordgubbar och björnbär med inslag av rostat bröd, vanilj och kola och smaken är mjuk och len med fyllighet och lång eftersmak.

Systembolagets art.nr: 6853-01
Förpackning: 750 ml flaska
Druvor: Till största delen Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 14 %
Sockerhalt: Mindre än 5,0 gram/liter
Lagring: Drickfärdigt. Vinner inte på lagring.
Pris: 79 kr

Prisvärt? Ja, absolut.

Värt att veta om Viñedos Orgánicos Emiliana

Det chilenska brödraparet Rafael och José Guilisasti Gana var väldigt framsynta när de i slutet av 1990-talet såg att konsumenter över hela världen var på väg att bli mer och mer medvetna om vad för slags produkter de konsumerar. Inte bara av hälsoskäl, utan också med avseende på produkternas sociala och miljömässiga effekter.

Viñedos Orgánicos Emiliana


Bröderna bad Álvaro Espinoza Durán, en av Chiles främsta oenologer, att gå med dem i processen att konvertera en helt vanlig chilensk vingård till att bli 100% ekologisk och biodynamisk. Målet var att skapa viner av högsta kvalitet med stor respekt för naturen.

Viñedos Orgánicos Emiliana
Nu har det som började som en dröm blivit verklighet. Idag är Viñedos Orgánicos Emiliana en av de främsta företrädarna för ekologisk och biodynamisk vinodling i Chile med ett komplett utbud av ekologiska viner. Det är ett imponerande arbete som lagts ner här och det har lett till att vineriet har fått flera nationella och internationella utmärkelser.

Emiliana

Den omsorg som Viñedos Orgánicos Emiliana ägnar sina vingårdar ger man också sina anställda genom olika sociala projekt. Bland annat får de odla sina grönsaker på mark som för stunden inte brukas. På så sätt säkerställs en del av familjernas livsmedelsförsörjning under hela året. De får också starta egna mikroföretag om de vill och tillverka organiskt odlade produkter som honung, olivolja, örter och grönsaker.

Referens och foton: bibendum.se
Vintillverkarens hemsida: Emiliana

1 kommentar:

  1. Vinet smakade så bra tack för tipset.
    Länkar till dig jag ska skriva om vinet på min blogg.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...