måndag, oktober 24, 2011

Risenta önskar godmorgon

Hur många olika frukostblandningar behöver vi konsumenter? Det är hyllmeter efter hyllmeter med müsli och flingor av alla de slag i butiken. Vad skall man välja? Behövs alla dessa? Nej, troligen inte. Men de finns av någon anledning. "Omväxling förnöjer".... Är det så enkelt? För om ingen köpte de olika produkterna, skulle det väl knappast vara värt pengarna att producera, marknadsföra och sälja dem?

Frukostbild


Risentas koncept med lösviktsmüsli lär ha gjort succé när det lanserades i Stockholmsområdet för några år sedan. Utifrån lösviktssortimentets favoriter har lösviktsmüslin packats om och erbjuds nu i tre, färdigblandade varianter.
Bildkälla och pressinformation: Risenta - Färdigblandad müsli från Risenta - Mynewsdesk

Jag har fått prover på de tre nyheterna och haft tillfälle att testa dem den senaste veckan:

Müsli

"Trillingarna" bär samma namn och kallas kort och gott för 'Müsli - din favoritblandning'. De är i högsta grad välsmakande, tycker jag. Smakkombinationerna har kocken och professorn i gastronomi vid Umeå universitet, Gert Klötzke, varit med och tagit fram:

Russin och Fikon (glutenfri, *SärNär-certifierad)
400 gram/påse
Naturligt fri från gluten. Innehåller russin, solroskärnor, boveteflakes, cornflakes, pumpakärnor, rispuffar och fikon.

* SärNär står för 'Särskilda Näringsändamål'. En certifiering som kontrolleras av Livsmedelsverket. SärNär kan tilldelas livsmedel som är fria från ett eller flera av dessa ämnen: Laktos, gluten, ärtprotein, mjölkprotein, sojaprotein eller äggprotein.

50% Frukt, Nötter och Kärnor
600 gram/påse
Den här müsliblandningen är en av få på den svenska marknaden som är helt utan tillsatt socker. Innehåller flingor, russin, pumpakärnor, solroskärnor, cornflakes, dinkelpuffar, aprikoser och rostade hasselnötter.

Russin Tranbär Crisp
550 gram/påse
Innehåller russin, solroskärnor, veteflakes, branflakes, pumpakärnor, veteflingor, dinkelpuffar och tranbär. Låg andel tillsatt socker.

Rekommenderat cirkapris: 24,90 kr per förpackning

Näringsvärde per 100 gram

NäringsvärdeMüsliblandningar som innehåller mycket nötter, frön och frukt är i grunden nyttigt att äta. Mycket nötter, frön och frukt innebär också en hel del kalorier, vilket kan vara bra att komma ihåg för den som måste passa sin vikt. Äter man müsli varje dag, kan det vara klokt att välja den med minst energiinnehåll. Äter man däremot müsli sällan, spelar det väl ingen roll vilken av de tre man väljer. Det är ingen stor skillnad i kalorimängd mellan blandningarna.

"The critical period in matrimony is breakfast-time" (Den kritiska perioden i ett äktenskap är frukosten)
Citat: Sir Alan Patrick Herbert (1890 - 1971).

Jag gillar att variera min frukost. Min man är konservativ i sina frukostval. Han känner dessutom viss motvilja inför att testa nya livsmedel. Han är speciellt svår att göra till lags när det gäller müsli och frukostflingor och gav inte tummen upp för Risentas müsliblandningar heller. Att barn räds nya smaker är känt, men maken är en 60+neofobiker vars smak definitivt inte blivit djärvare med åren.

Ni har kanske också träffat på någon sån person någon gång (eller två ... eller tre gånger). Det är inte gott, det är inte tillräckligt sött... det är för sött... det är för torrt... konsistensen är fel... etc...etc...

Vår skillnad i smak skulle kunna leda till stridigheter i äktenskapet, men lyckligtvis så försöker ingen av oss att tvinga den andra att äta något den inte tycker om.

Jag har insett sanningen i det gamla talesättet att "man kan leda en häst till vatten... men inte tvinga den att dricka."

2 kommentarer:

  1. Tycker oxå om att variera min frukost.
    Äter just nu Rientas musli med tranbär, de andra sorterna har jag inte provat ännu

    SvaraRadera
  2. Milla: För mig blir det Milkos goda, släta, milda vaniljyoghurt toppad med Risentas '50% Frukt, Nötter, Kärnor' imorgon bitti. Det blir en bra start på dagen.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...