måndag, november 14, 2011

God pasta med lufttorkad skinka och örter

När min man är tillfälligt bortrest, har jag bara mig själv att laga mat till. Även om jag tycker att det är mer inspirerande och mycket roligare att laga mat för två (eller flera), har jag inga problem med ensamätandet.

Det är känslan av frihet som jag gillar bäst. Prestationskravet finns inte. Jag behöver inte laga mat om jag inte är hungrig. Inte heller behöver jag servera mig själv en väl balanserad måltid. Det är en utmaning att öppna kylskåpet, kolla vad som finns, välja några ingredienser och se om det kan bli något gott av det.

Prosciutto, parmesanost, persilja med mera

Min senaste måltid på egen hand bestod i huvudsak bara av spaghetti + några andra enkla och goda ingredienser som fanns hemma: Vitlök, några skivor italiensk lufttorkad skinka, olivolja, citron, persilja, oregano och parmesanost.

Örter förhöjer ju smaken på de flesta maträtter. Oregano - mejrams kraftfulle kusin. Kallas ibland för kungsmynta. Varför vet jag inte. Oregano har ju ingen släktskap alls med de andra myntorna. I torkat skick är smaken starkare än hos färsk oregano så doseringen bör vara försiktig. När det gäller färsk persilja kan man ha i mycket eller lite, precis som man själv önskar. Detsamma gäller vitlök.

INGREDIENSER
1 person

1 finhackad vitlöksklyfta
50-60 g tärnad mild lufttorkad skinka (Prosciutto Crudo)
2-3 msk olivolja
1 nypa torkad oregano
½ dl finhackad persilja
1-2 tsk pressad citronsaft
lite salt och svartpeppar
riven parmesanost

ca 150 g pasta

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs vitlökshacket i olivoljan och rör sedan i allt utom parmesanosten.
2. Fräs under omrörning någon minut.
3. Smaka av med salt och peppar (och ev. mer oregano och citronsaft).
4. Koka pastan under tiden och låt den rinna av.
5. Lägg upp pastan på tallriken, häll över ört/skinksåsen och strö parmesanosten på toppen.

4 kommentarer:

 1. Det är lite speciellt att äta själv, när man normalt är två. Min J brukar alltid lyxa till det när han äter ensam - hämtsashimi och några goda öler.
  Själv är jag rätt bra på att nöja mig med knäckemackor eller någon restmat. Häromdagen tänkte jag ändra på det - köpte färska räkor och en miniflaska mousserande vin. Då kom såklart J hem tidigare så att vi fick dela. Rätt OK det också i och för sig...

  SvaraRadera
 2. Fröken Dill: Färska räkor och mousserande vin... det är väl typisk mysmat för två.

  SvaraRadera
 3. Det där såg inte fel ut. Min bästa ensammat är makrill i tomatsås på knäckemacka med iskall mjölk till. Eller en omelett med tomat, ost och något grönt i.

  P.S. Eller en skål chips ;)

  SvaraRadera
 4. Lena: I slutet av den här månaden blir jag ensam två veckor framåt. Omelett med tomat, ost och grönt...det kommer jag att servera mig själv mer än en gång...och gå ner i vikt ett par, tre kilo på kuppen.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...