måndag, december 05, 2011

Från svensk vårblomma till spansk tomatmarmelad

Ingen förväntar sig väl att få se en vårblomma i en rabatt i norra Jämtland i adventstider. Men nu är den här vintern inte som vintrar brukar vara. Det är den 5 december och den här penséen blommar i den nyfallna snön.

Blommande pensé i december

Inte heller tillhör det vanligheterna att det anländer ett paket från en PR-byrå med saker som överraskar: En kokbok, en apelsin, en burk svensk honung, en konserveringsburk i glas, stjärnanis, en vaniljstång, lite syltsocker samt en förpackning "saffran" från Kanarieöarna. (inte äkta saffran utan safflower, färgtistel på svenska, ger ingen riktig saffranssmak, men färg och smak till typiska kanariska rätter som Mojo Palmero eller Mojo de Azafrán).

Kokbok, apelsin, honung, konserveringsburk, stjärnanis, vaniljstång, syltsocker,azafrán

Så småningom fick jag klart för mig att de här inspirerande ingredienserna var avsedda att användas till en spansk tomatmarmelad skapad av kocken Christofer Johansson. För tillfället är han bosatt i Spanien där han medverkar i ett utbildningsprogram för unga kockar om spansk gastronomi.

Vid den här tiden på året är det de importerade tomaterna som gäller för oss här hemma i Sverige. Holländska kvisttomater, marockanska körsbärstomater eller plommontomater packade i Spanien, det är vad jag just nu har att välja mellan i den butik där jag handlar mina dagligvaror. Jag köpte plommontomaterna fast de var dyrast. Äkta saffran från Iran hade jag hemma redan.

Tomatmarmelad låter lite märkligt, eller hur? Men tänker man efter så är tomaten botaniskt sett en frukt. Det krävs en stor portion mod att våga använda tomater till marmelad. Feg som jag är halverade jag receptet och ändrade på eget bevåg en del på måtten och stegen.

Hur mycket socker marmeladen kräver beror på hur söta och mogna tomaterna är. I originalreceptet är syltsockermängden dubbelt så stor. Om tomaterna är stora, delas de i mindre bitar. Det förkortar koktiden. För smakens och konsistensens skull ska frön och skal vara kvar.

Spansk tomatmarmelad
½ kg plommontomater
1/2 - 3/4 dl honung
½ vaniljstång
1 stjärnanis
125 g syltsocker
ca 2 gram äkta saffran
rivet apelsinskal

GÖR SÅ HÄR:
1. Halvera plommontomaterna.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur frön.
3. Blanda tomater, honung, vaniljfrön och stjärnanis i en rostfri gryta.
5. Sjud tomaterna försiktigt under lock tills de är mjuka.
6. Rör ner syltsockret och koka i 5 minuter under omrörning.
7. Ta grytan från värmen.
8. Avsluta med att tillsätta saffran och smaka av med rivet apelsinskal.
9. Kyl ner, häll upp i en varm, väl rengjord burk, på med lock och förvara svalt.

Även Gourmetmorsan har tillagat Christofer Johanssons tomatmarmelad. Länk: Spansk tomatmarmelad

Spansk Tomatmarmelad

Ganska söt med pikant eftersmak. Starkt beroendeframkallande. Avnjöts till att börja med tillsammans med crostini och brieost. Det som var kvar av tomatmarmeladen blev ett annorlunda tillbehör till hemmagjorda älgfärshamburgare istället för den obligatoriska dressingen. Det gav dem ytterligare en dimension.

8 kommentarer:

 1. Ja, det är konstigt att vi inte har mera vinter ännu, men nu känns det hoppfullt tycker jag.

  Vilket roligt paket!

  SvaraRadera
 2. MÅ Gott: Ja, nu har det ju snöat så pass mycket att snöskoveln kom till användning i går kväll för allra första gången i år.

  SvaraRadera
 3. Tomatmarmelad låter spännande!
  Angående din kommentar hos mig om glöggen: Jag har hört från flera håll att glöggen ska vara ännu bättre efter ett år!
  Kram och ha det fint :)

  SvaraRadera
 4. Lena: Tomatmarmeladen smakade faktiskt ännu bättre nästa dag. Det är ju ofta så med mat som innehåller kryddor.

  Då kan vi alltså lugnt dricka upp fjolårsglöggen i år.

  SvaraRadera
 5. Galen pensé och vilken present!

  SvaraRadera
 6. Tomatmarmelad har vi också gjort och det blev ju riktigt gott. Fast vår kom inte i ett paket på posten och hade ingen saffran i...:)
  Just saffran och tomat låter lite otippat att ha tillsammans, men det funkar ju o fisksoppa så varför inte!

  Inte klokt att det blommar som det är nu, här nere är det fullt av tusenskönor i gräsmattorna, och någon stans hade syrenerna börjat att knoppas...

  SvaraRadera
 7. Mårtensson: Javisst funkar det med saffran. Det doftar jul. Till en början blev jag lite ställd när jag fick det mystiska paketet. Fanns nämligen inget recept på själva tomatmarmeladen. Den som hade plockat ihop sakerna hade glömt att lägga i det. Receptet kom så småningom i ett brev efter några dagar och mystiken klarnade.

  Här har det i alla fall snöat de två senaste dagarna. Just nu är det -8 grader så vintern kom till slut.

  SvaraRadera
 8. Fröken Dill: Nu har den stackars pensén till sist begravts i snö.

  Jag gillar överraskningar och att få paket är alltid roligt.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...