onsdag, maj 30, 2007

Bakelse "Pavlova"

De här små marängerna gör man enkelt i förväg till ett stort kalas. Se bara till att skål och redskap är absolut rena och fettfria när du vispar. Plastskålar har en fet hinna som är svår att diska bort. Inte ett spår av äggula får följa med äggvitan ner i vispskålen. Knäck äggen, ett och ett, över en mindre skål först, så riskerar man inte att alla äggvitor förstörs om det skulle råka slinka igenom lite äggula. Har du sparat äggvitor och glömt hur många de var? Tumregel: 1 dl äggvitor = 4 st.

Bakelse Pavlova









INGREDIENSER:
ca 20 portioner

6 äggvitor
3 ½ dl socker
1 knivsudd salt
2 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger

vispad grädde
säsongens frukt och/eller bär


GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa äggvitorna till ett hårt, fast skum.
2. Vispa i socker, en matsked i taget
3. Tillsätt sedan salt, maizena och vinäger
4. Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt
5. Grädda i 5 minuter i 175 grader
6. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 50 min.
7. Låt marängerna svalna
8. Lägg upp på assietter, klicka på vispad grädde, dekorera med frukt och bär

Pavlova är en klassisk efterrätt uppkallad efter den ryska ballerinan, Anna Pavlova (1881-1931). Den består kort och gott av en marängbaserad botten som toppas med vispad grädde, bär och frukt, vanligtvis kiwi och jordgubbar. Marängen ska vara krispig på ytan, krämig och ganska seg inuti.

En efterrätt med namnet Pavlova började dyka upp här och var, både i Nya Zealand och Australien, kort efter Anna Matveyevna Pavlovas turnéer där, 1926 resp. 1929. Båda länderna gör anspråk på att ha uppfunnit desserten och båda betraktar den som sin nationalrätt. 4 Pavlovans Historia
Ref. Linda Stradley.

7 kommentarer:

  1. what the?? asså 20 pers.. är det grymt svårt ?

    SvaraRadera
  2. Vispa marängsmet är inte alls svårt om man använder en bra elvisp och har en vispskål som är ren och fettfri. Då vispar man tills man kan vända upp och ner på skålen utan att äggvitan rinner ut.

    SvaraRadera
  3. tror att du har glömt vanilj i receptet?

    SvaraRadera
  4. @Anonym: Nja...jag brukar inte ha i det.
    Var vill du ha vaniljsocker?
    I marängsmeten?
    Eller i grädden?
    Ett par teskedar i marängen kan förstås den som så önskar blanda i tillsammans med maizenan och saltet.

    SvaraRadera
  5. Hur mycket grädde behövs? =)

    SvaraRadera
  6. Anonym: Det beror på hur mycket grädde du vill ha. 3 dl fet och kylskåpskall grädde som vispas långsamt och inte alltför hårt kan räcka. Volymen ökar ju till ungefär det dubbla när grädde vispas. Då blir det 6 dl grädde totalt och ca 2 msk per Pavlova.

    SvaraRadera
  7. Vad bra, tack!

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...