måndag, januari 25, 2010

Svenska Bondkakor & Rörsocker från Paraguay

Knapriga, goda och hållbara bondkakor bakar jag oftast till jul men de smakar lika bra andra tider på året också. Nybakade är de spröda, sedan blir de hårdare och knaprigare.

Bondkakor












Vare sig nödvändigt eller inte så har jag nu bakat en omgång bondkakor bara för att prova att baka småkakor med Dansukkers ekologiska och rättvisemärkta rörsocker. Detta socker har nämligen bytt namn från råsocker till rörsocker och bär numera det internationella Fairtrade-märket.

Det kan användas istället för vanligt vitt strösocker men sockerkristallerna är något större. Färgen är ljust gul. Det smakar karamell och därmed smakar det lite mer än vanligt strösocker.

INGREDIENSER:
cirka 65-70 stycken

200 g mjukt smör, margarin eller en kombination av båda
2 dl Dansukkers Ekologiska Rörsocker
2 msk sirap
1 dl hackad sötmandel
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat


GÖR SÅ HÄR:
1. Rör ihop, gärna med elvisp, matfett, rörsocker och sirap till smörkräm.
2. Blanda i de hackade mandlarna.
3. Sikta i vetemjöl blandat med bikarbonat och arbeta ihop till en deg.
4. Forma degen till två rullar, 3-4 cm i diameter.
5. Ställ kallt tills rullarna är hårda.
6. Skär rullarna i knappt ½ cm tjocka skivor med en vass kniv. Det händer att kakorna går sönder när man skär degen i skivor och träffar på mandel, men då får man klämma ihop skivorna igen innan de läggs på plåten.
7. Lägg kakorna med lite mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
8. Grädda mitt i ugnen i 175° i 12-15 minuter.

Jag har räknat ut att det i runda tal går åt ungefär 24 kg strösocker per år i vårt 2-personers hushåll. Låter det mycket? Enligt förbrukningsstatistik från Jordbruksverket använder vi svenskar i genomsnitt lite mer än 40 kg socker per person och år. Enligt kostundersökningar ligger nettosiffran för genomsnittssvenskens sockerkonsumtion någonstans mellan 20 och 30 kg per person och år.

Skillnaden kan till en del förklaras med att en del av det socker som räknas i förbrukningsstatistiken i själva verket aldrig konsumeras utan försvinner på vägen till konsumenten. Det är alltså rätt svårt att ge en exakt siffra på hur mycket socker vi svenskar egentligen får i oss. Det lär hur som helst vara en ansenlig mängd.

Hur många av oss tänker på varifrån sockret kommer när vi använder det i bakning eller matlagning?

Dansukkers ekologiska rörsocker kommer från Paraguay. Ett fattigt och ojämlikt land med låg levnadsstandard, miserabel utbildningsnivå och hög arbetslöshet.

Där har bönder slagit sig samman i kooperativ. När det paraguayanska rörsockret säljs Rättvisemärkt, får odlarna en premie som ska gå till ekonomisk och social utveckling. Eftersom sockret även är ekologiskt får odlarna en extra betalning och kooperativet bestämmer gemensamt hur de ska använda pengarna.

Rättvisemärkt utgör en garanti att de får skäligt betalt för ett arbetsintensivt och farligt arbete. Rörsocker ger också exportinkomster och förhoppningsvis kan det bidra till att hjälpa landet ur fattigdomen.

Läs mer om Dansukkers Fairtradeprodukter på hemsidan. Där finns recept och mer information om alla sorters socker och dess olika egenskaper.

5 kommentarer:

  1. Vilket enkelt recept, det ska sparas undan! Tack!

    SvaraRadera
  2. Millan: Du kan faktiskt göra kakdegen klar flera dagar i förväg om du vill. Det tar den inte skada av.

    SvaraRadera
  3. Det här var ju toppen, jag har länge varit ute efter ett riktigt bra recept på hederliga bondkakor! De här kakorna ska jag baka!

    SvaraRadera
  4. Helena: Det finns ju redan en massa recept på nätet. Det som skiljer dem åt kan vara mjöl- mandel- och sirapsmängd till exempel. Men det är ju framför allt sirapen och mandeln som ger kakorna karaktär. Och vanligt strösocker fungerar som du säkert förstår alldeles utmärkt.

    SvaraRadera
  5. Jättegoda...!!! :D

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...