Tårtan på bilden är en variant av Rice Krispies marängtårta fast här fylld med en syrlig citronkräm och garnerad med jordgubbar och choklad. Söt, men inte lika söt som Rice Krispies marängtårta med chokladfyllning och vispgrädde.

INGREDIENSER:
Botten:
3 äggvitor
2 ½ dl socker
3 dl Rice Krispies
Citronkräm:
2 ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 2 citroner
saft av 1 citron
50 g mjukt smör
2 dl vispgrädde
Pynt:
1 liter jordgubbar
50 g mörk choklad
MARÄNGBOTTEN
Vispa äggvitorna styva.
Tillsätt socker lite i sänder och fortsätt vispa till styv maräng.
Vänd försiktigt ner Rice Krispies.
Bred ut marängen i en stor, bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm).
Grädda i 150° i ca 60 min. eller tills marängen känns torr och spröd.
Låt den kallna helt och lyft marängen ur långpannan.
Dela försiktigt på mitten så att det blir två lika stora delar.
CITRONKRÄM
Vispa ihop ägg och socker i en skål placerad över vattenbad.
Tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft.
Låt vattnet koka upp och vispa kraftigt under uppvärmningen.
Fortsätt vispa tills krämen tjocknar - det tar ca. 5 min med elvisp.
Ta krämen från värmen och vispa i mjukt smör.
Låt svalna och ställ krämen i kylskåpet tills den är helt kall.
Vispa grädden tjock och vänd ner den i den kalla citronkrämen.
PYNT
Lägg den ena halvan av marängbotten på ett fat.
Bred över citronkrämen och lägg på den andra halvan.
Pynta med halverade färska jordgubbar och ringla över smält choklad.
Bottnarna kan bakas i god tid före kalasandet och förvaras torrt. Även citronkrämen kan göras i förväg men lägg inte ihop tårtan för tidigt. Risken finns att de mycket spröda marängbottnarna då mjuknar och löses upp av citronkrämen. 3-4 timmar före serveringen går emellertid bra.
Även om tårtan inte innehåller något mjöl så är den inte helt glutenfri. Rice Krispies är risbaserat men innehåller maltextrakt tillverkat av korn som innehåller gluten. Gluteninnehållet i Kellogg’s Rice Krispies är emellertid rätt lågt (runt 100 ppm).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.