Om morötter vore människor skulle man kunna säga att de är socialt kompetenta och prestigelösa. De har inget behov av att framhäva sig själva utan lyfter lika gärna fram andra - ingredienser.
Ett pålitligare och mer flexibelt livsmedel får man leta efter. Hur många recept finns det inte som inkluderar morötter i ingredienslistan? De är roten till mycket gott och i följande recept är de självskrivna:
Vegetarisk sallad på buffébordet: Morotssallad
Soppa med räkost: Morotssoppa
Matbröd: Morotsbullar
Kaffebröd: Morotskaka med lemon lime glasyr
Enkel morotssallad
Detta är en god vardagssallad som är fylld med nyttigheter - alfa- och betakaroten, fibrer, fettsyror från olivoljan och vitamin C från apelsinen.
INGREDIENSER:
· 6 morötter
· rivet skal av en halv apelsin
· pressad saft från en hel apelsin
· ½ msk riven ingefära
· 1 pressad vitlöksklyfta
· 3 msk olivolja
· 1 tsk honung
· 2 krm salt
GÖR SÅ HÄR:
Skala och riv morötterna grovt.
Riv skal från en halv apelsin.
Pressa saft från en hel apelsin.
Riv ingefära och pressa i vitlöken.
Tillsätt olivolja, honung och salt.
Provsmaka och känn efter... tillsätt ev. mer ingefära och honung.
Lägg till ruccola, skivade rädisor, bönor eller något annat som avviker i färg från det gulorangea.
Ett tips! Frys in skalad ingefära i lagom stora bitar. Det går lekande lätt att riva fryst ingefära. Den blir fint riven utan sega trådar.
Gott till pannkaka! Rivna morötter och hjortron (alt. hjortronsylt). |
Det här låter väldigt gott :-D
SvaraRaderaSka testa det... helt klart!
Kramar från mig <3<3<3
Pennelina: Nej, en sallad baserad på rivna morötter ska man inte förakta. Det passar bra till många middagsrätter.
SvaraRaderaJag är tyvärr allergisk mot råa morötter, men som du säger kan man ju ha dem i allt möjligt, vi ugnsrostar morötter ofta, gott!
SvaraRaderaNu blev jag väldigt sugen på morotskaka, det var länge sedan jag bakade det, men först blir det semmelbullar!
Morötter är verkligen supergott, vi har centrifugerat så mycket morotsjuice så det växer snart morötter ur öronen på oss...
SvaraRaderaMÅ Gott: Morotsallergi är nog en rätt sällsynt åkomma. Kanske är det betakarotenet som spökar. Själv får jag klåda i halsen av att tugga i mig gröna äpplen, men när de hamnar tillagade i en paj och dylikt går det bra. Mystiskt.
SvaraRaderaMårtensons kök: Det är nog ingen risk för "överdosering". Det påstås att man kan bli gulorange i huden om man äter mycket morötter. Fast det har jag inte märkt av så det är nog olika från person till person.
SvaraRadera