måndag, februari 07, 2011

Roten till mycket gott

MorotssalladSnurre Sprätt är ingalunda ensam om att tycka om morötter. Det finns väl inte nån del av världen där den gulorangea roten inte används i köket på ett eller annat sätt. Det betyder inte per automatik att moroten är godare än någon annan grönsak. Den är bara mer mångsidig därför att den samsas så väl med andra livsmedel.

Om morötter vore människor skulle man kunna säga att de är socialt kompetenta och prestigelösa. De har inget behov av att framhäva sig själva utan lyfter lika gärna fram andra - ingredienser.

Ett pålitligare och mer flexibelt livsmedel får man leta efter. Hur många recept finns det inte som inkluderar morötter i ingredienslistan? De är roten till mycket gott och i följande recept är de självskrivna:

Vegetarisk sallad på buffébordet: Morotssallad
Soppa med räkost: Morotssoppa
Matbröd: Morotsbullar
Kaffebröd: Morotskaka med lemon lime glasyr

Enkel morotssallad

Morotssallad













Detta är en god vardagssallad som är fylld med nyttigheter - alfa- och betakaroten, fibrer, fettsyror från olivoljan och vitamin C från apelsinen.

INGREDIENSER:
· 6 morötter
· rivet skal av en halv apelsin
· pressad saft från en hel apelsin
· ½ msk riven ingefära
· 1 pressad vitlöksklyfta
· 3 msk olivolja
· 1 tsk honung
· 2 krm salt


GÖR SÅ HÄR:
Skala och riv morötterna grovt.
Riv skal från en halv apelsin.
Pressa saft från en hel apelsin.
Riv ingefära och pressa i vitlöken.
Tillsätt olivolja, honung och salt.
Provsmaka och känn efter... tillsätt ev. mer ingefära och honung.
Lägg till ruccola, skivade rädisor, bönor eller något annat som avviker i färg från det gulorangea.

Ett tips! Frys in skalad ingefära i lagom stora bitar. Det går lekande lätt att riva fryst ingefära. Den blir fint riven utan sega trådar.

Gott till pannkaka! Rivna morötter och hjortron (alt. hjortronsylt).

6 kommentarer:

  1. Det här låter väldigt gott :-D

    Ska testa det... helt klart!

    Kramar från mig <3<3<3

    SvaraRadera
  2. Pennelina: Nej, en sallad baserad på rivna morötter ska man inte förakta. Det passar bra till många middagsrätter.

    SvaraRadera
  3. Jag är tyvärr allergisk mot råa morötter, men som du säger kan man ju ha dem i allt möjligt, vi ugnsrostar morötter ofta, gott!

    Nu blev jag väldigt sugen på morotskaka, det var länge sedan jag bakade det, men först blir det semmelbullar!

    SvaraRadera
  4. Morötter är verkligen supergott, vi har centrifugerat så mycket morotsjuice så det växer snart morötter ur öronen på oss...

    SvaraRadera
  5. MÅ Gott: Morotsallergi är nog en rätt sällsynt åkomma. Kanske är det betakarotenet som spökar. Själv får jag klåda i halsen av att tugga i mig gröna äpplen, men när de hamnar tillagade i en paj och dylikt går det bra. Mystiskt.

    SvaraRadera
  6. Mårtensons kök: Det är nog ingen risk för "överdosering". Det påstås att man kan bli gulorange i huden om man äter mycket morötter. Fast det har jag inte märkt av så det är nog olika från person till person.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...