Det blev inget frossande i godis för min del den gångna påskhelgen. En trasig tand satte effektivt stopp för det. Nu är tanden lagad. Jag kan tugga igen. Det kostade förstås en vacker slant men lite hemlagat godis kan jag bjuda på denna lördag.
Dajm
10-15 st
1 msk vetemjöl
1 tsk kakao
1 msk sirap
1 msk smör eller margarin (25-30 g)
2 msk strösocker
80-100 g ljus choklad (block)
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda mjöl, kakao, sirap, matfett och socker i en väl rengjord stekpanna
2. Koka i 4-5 minuter på svag värme under omrörning
3. Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper
4. Skär i munsbitar med en vass kniv när massan svalnat något
5. Smält chokladen och pensla den över bitarna (de kan doppas i chokladen men då går det åt mera choklad.
6. Lägg tillbaka bitarna på bakplåtspapperet och låt dem stelna i kylskåpet
Obs! Dajm ska inte förväxlas med Daim. Daim är en svensk klassiker och en originalprodukt från 1950-talet som nu säljs över hela jordklotet. En blandning av härligt knäckig mandelkrokant och mjölkchoklad.
Åh, vad smarrigt!
SvaraRaderaNär godissuget plötsligt kommer på gör jag en gammal variant - vi gjorde det när vi var små - nämligen jag rör cacao, strösocker och mjölk tillsammans till en härlig smet. Det är såå gott!
(Jag såg någonstans att Nicke hade skrivit om detta "godis" också)
Visst Smulan! Chokladröra och ett chokladpaket med ögon på ("Ögonkakao") tillhör barndomens minnen.
SvaraRadera