måndag, april 16, 2007

Ugnsbakad camembert med vitlök och timjan

Det här är ett recept som kommer från BBC Food - kanalen som jag gärna tittar på när tillfälle ges. Slötittar oftast och programmen fungerar mest som ögongodis. Men ingen regel utan undantag. Häromkvällen, när Michael Smith stoppade in en vitlöksspäckad, timjankryddad Camembert i ugnen, blev jag inspirerad. Chef Michael Smith bjuder in till sitt eget kök och visar att delikata måltider lätt kan lagas till utan kokböcker. Nu bakade han osten i en spånask. Det gjorde inte jag. Jag använde ugnsfolie.

INGREDIENSER:
* 1 Camembert (inte alltför mogen)
* 1 vitlöksklyfta skuren i mycket tunna skivor
* några små kvistar timjan

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till cirka 200 grader
2. Skär med en vass kniv fina snitt i osten
3. Tryck ner vitlökskivor och timjan i snitten
4. Lägg osten i spånasken (eller i ugnsfolie)
5. Placera i en ugnssäker form
6. Baka i ugnen i cirka 7-10 minuter

Servering: Bred osten på smörgåskex. Eller doppa helt enkelt bitar av vitt bröd i den smälta osten. En söt marmelad passar bra som tillbehör till ost. En hemlagad marmelad gjord på hallon och rabarber var vad jag använde.

Brié eller någon annan vitmögelost kan säkert ersätta Camembert.


6 kommentarer:

 1. Detta lät väldans gott. Har tyvärr inte BBC Food och saknar ett ordentligt matprogram då ögat kan njuta. De korta inslagen i morgonprogrammen är inte så mycket att "hänga i granen".

  SvaraRadera
 2. BBC Food tillhör ju Canal Digitals kanalutbud. De sänder från 6 på morgonen till midnatt. Många kulinariska utflykter bjuds det på och en fröjd för ögat är programmen. Jag skulle inte vilja vara utan den kanalen.

  SvaraRadera
 3. Det här såg jättegott ut! Det ska jag pröva till helgen.
  Allt gott! Smulan

  SvaraRadera
 4. Vet du Smulan, med några få undantag lagade aldrig pappa mat hemma. Men när han emellanåt köpte hela laxromfiléer på fiskaffären i Sollefteå, halstrade han dom på glöd i vedspisen och när mamma hade ostkanter kvar halstrade han också ost på glöden. Då var det fest.

  SvaraRadera
 5. Åh, det låter gott! Jag brukar halstra fisk i folie på grillen på somrarna. Fast på glöd i spisen låter ännu bättre.
  Ibland låter Kenneth ostskivor smälta i kaffet.... precis som samerna gör. Han tycker det är så gott! Hmmm....

  SvaraRadera
 6. Pappa saltade och vände laxromfilén i mjöl först, la sedan hela härligheten i ett halster och så en vända in i spisen. Måste ha varit det urgamla sättet att ta tillvara rommen.
  Ost smält i kaffe har jag aldrig träffat på i något sammanhang. Men jag skulle nog smaka om jag blev bjuden.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...