onsdag, juni 13, 2007

Mango Achaar/Pickles

Jag fick ett recept via e-mail från Cynthia Nelson, Barbados, Västindien. Blog: Tastes Like Home.

Det handlade om en indisk kryddig blandning som heter Mango Achaar. En inlagd mangoröra. (Foto på Cynthias blog). Till den blandningen behövs 6 gröna mangos.

När jag såg Coop Konsum annonsera 10 valfria exotiska frukter ( mango, papaya, carambola, passionsfrukt, kiwi, sharon) för 29 kronor tänkte jag passa på. Det var prisvärt för mango. Men inte en enda mango fanns i fruktdisken. ICA-butiken tog 9:80 styck. Två köpte jag och proportionerna i Cynthias recept ändrades.


Cynthia Nelsons Mango AchaarINGREDIENSER:

6 stora gröna mangos, fint hackade eller rivna
2 rågade matskedar garam masala
6 stora klyftor vitlök
het chili efter smak
salt efter smak
5 matskedar vegetabilisk matolja


GÖR SÅ HÄR:
1. Mosa ihop garam masala, vitlök och chili i en mortel
2. Hetta upp matoljan i en wok eller stekpanna
3. Lägg i moset och fräs blandningen 1 - 2 minuter, salta
4. Lägg i mangon och rör om tills allt är väl blandat
5. Sänk värmen och låt allt puttra tills mangon blir mjuk
6. Smaka av med mer salt
7. Lyft pannan från plattan, låt "achaar" kallna i pannan, helst över natten
8. Fyll rena burkar och förvara i kylskåpet

Förvaras i kylskåp 3 - 6 månader.

Det tog mer än en timme innan mangon blev så mjuk som jag ville ha den. Dessutom pressade jag i lime juice i den färdiga blandningen. Slutresultatet blev läckert. En doft av Indien dröjde sig kvar länge i köket.

5 kommentarer:

  1. Åhhh vilket häftigt recept. Detta måste provas

    SvaraRadera
  2. Christina: Ja, jag tänkte faktiskt på dig, när jag publicerade receptet:)

    SvaraRadera
  3. great go. I love Cynthia´s recipes as well :-) What a good job, thanks for bringing this one to us in Sweden :-)

    SvaraRadera
  4. Zlamushka: Cynthia sent me the recipe by e-mail. I asked her to do that. I got your e-mail but I think this Swedish blog post is of limited interest to non-swedes.

    SvaraRadera
  5. Hej Karin,
    I really have to disagree. My posts are for anyone, even at the round-up you ll be able to see Spanish and French entry. I would be very happy if you could participate, but of course, please do not feel pushed.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...