lördag, augusti 25, 2007

Kantarellpytt

kantarellpytt

INGREDIENSER:
4 pers.

½ l rensade kantareller
½ l råskalad potatis i tärningar
3 msk smör
2 gula lökar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ev. vitlök
1 dl hackad persilja

GÖR SÅ HÄR:

1. Om svamparna är stora dela dem på längden.
2. Stek dem i smör tills all vätska kokat in och det "knäpper" i svampen.
3. Stek sedan löken på svag värme.
4. Stek potatisen nästan mjuk, se upp så att den inte bränns, vänd ofta.
5. Blanda allt, salta, peppra, krydda eventuellt med vitlök och strö över persilja.

Svamppytten går bra att frysa in som färdiglagad rätt och håller sig 3-4 månader i frysen. Den går sedan fort att värma upp och servera som vegetarisk ensamrätt eller tillsammans med stekta ägg och rödbetor. Den passar också bra som tillbehör till exempelvis bacon och korv.

Det finns många andra goda svampar som kan passa bra i en pytt - fårtickan t.ex. En av höstens matsvampar.

En förväxlingssvamp till trattkantarellen är rödgul trumpetsvamp. Det spelar väl ingen större roll om man förväxlar de båda svamparna när man plockar åt sig själv. Men ibland säljs rödgul trumpetsvamp som trattkantarell. Det är galet.

Det är inte alls svårt att skilja dem båda åt. Trattkantarellen har tydliga åsar på hattens gulbruna undersida. Rödgul trumpetsvamp har mycket svagare åsar på hattens ljusgula undersida.

Svampplockning är en mycket trevlig hobby. Tyvärr finns inga genvägar att skilja giftiga eller oätliga svampar från ätliga. Man måste lära sig att säkert känna igen svamparna, art för art. Det gamla påståendet att en silversked svartnar om det finns giftiga svampar i svampkoket är fullständigt värdelöst som prov - andra svampar kan också färga skeden.

Blotta misstanken att man fått med flugsvamp eller toppig giftspindling i en svamprätt är skäl nog för att låta alltsammans hamna i soporna.

2 kommentarer:

  1. Havtorn från Gräsö var det. Vet inte om det är samma som du menar?
    Har nog aldrig smakat tidigare...mycket speciellt och mycket gott.

    SvaraRadera
  2. Christina: Nej, då var det inte samma. Jag är mycket nyfiken på havtornsbusken eftersom den tycks kunna växa även på mina breddgrader.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...