torsdag, augusti 16, 2007

Svartvinbärskir

Svartvinbärsbuskarna dignar just nu av bär. Gott är det att stå och mumsa solvarma, mogna bär direkt från busken.

Så fann jag det här spännande receptet i en gammal broschyr från Danisco Sugar. Ett sätt att spara sommaren fram till jul.

INGREDIENSER:
3 kg svarta vinbär
3 flaskor rödvin
(alt. bag-in-box)
1 kg strösocker per liter

KirGÖR SÅ HÄR:
1. Skölj och mosa bären i en stor rostfri bunke.
2. Häll på vinet och låt stå i minst 2 dygn.
3. Låt självrinna genom silduk.
4. Mät och tillsätt 1 kg strösocker per liter vin.
5. Ge drycken ett hastigt uppkok.
6. Skumma och häll upp på varma, rengjorda flaskor.
7. Fyll flaskorna ända upp och korka igen.
8. Låt kiren stå svalt fram till jul.

Serveras kyld till efterrätter med glass och bär.

Kasta inte bort bärmassan som är kvar i silduken. Kör den i mixern, hetta upp, tillsätt 3 dl socker per liter bärmassa och rör tills sockret löst sig. Frys in och använd som marmelad eller gelé.

Någon gång i slutet på 1970-talet var Kir en omåttligt populär sällskapsdryck. En lätt och inte alltför dyrbar dryck som ofta användes som välkomstdrink vid middagsbjudningar. Kir döptes till "Det nya mellanölet" av någon tidning. Systembolagets försäljningssiffror sköt i höjden, men dalade med tiden.

Ursprungligen var det enbart en dryck som bestod av torrt vitt vin som blandades med ytterst lite svartvinbärslikör. Den var uppkallad efter en borgmästare Kir från Dijon i Frankrike. Han serverade sig själv och sina gäster en dryck av den typen.

Vid festliga tillfällen, när svartvinbärslikör (crème de cassis*) blandas med champagne, får drycken namnet Kir Royal.

Andra varianter:

Kir Pétillant (sparkling) - innehåller mousserande vitt vin.
Kir Cardinal - innehåller rött vin istället för vitt.
Kir Imperial - innehåller hallonlikör (crème de framboise) istället för svartvinbärslikör.
Drivers Kir - koncentrerad söt svartvinbärssaft och ett torrt alkoholfritt mousserande vin.
Kir Normand - normandisk cider, crème de cassis* och lite calvados.

Nu döper jag en dryck till
Augustikir
1 glas

INGREDIENSER:
12 cl torr vermouth
1 ½ tsk crème de cassis*
1 bit citronskal
2 iskuber
6 cl kallt sodavatten

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda vermouth och likör i ett glas.
2. Skala av en bit skal från 1 tvättad citron.
3. Vrid skalet över glaset så att den eteriska oljan kommer ner i drinken.
4. Lägg i skalbiten och 2 iskuber.
5. Fyll upp med sodavatten och servera.

2 kommentarer:

  1. Ett spännande resept! Funderar att pröva. KUnde inte låta bli att länka hit från mim blog...:)

    Augustihälsningar Smulan

    SvaraRadera
  2. Hej, Smulan! Du kan ju pröva att göra en mindre mängd, om du tycker det blir mycket.

    Och tack för länken. Länkningar är alltid välkomna.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...