fredag, oktober 19, 2007

Skaldjursquiche

Skaldjurspaj






INGREDIENSER:
6 pers.

PAJDEG:
250 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk vatten

FYLLNING:
5 - 6 hg oskalade räkor
1 burk musslor i vatten
2 hg lagrad grevéost, skuren i tärningar
1 dl finhackad dill
4 ägg
1 ½ dl grädde
1 ½ dl crème fraiche
½ dl parmesanost
½ - 1 tsk salt


GÖR SÅ HÄR:
* Hacka ihop mjöl och smör i en bunke.
* Tillsätt vattnet och nyp hastigt ihop till en deg.
* Ställ degen kallt en timme.
* Skala räkorna under tiden, låt musslorna rinna av.
* Sätt ugnen på 250 grader.
* Platta ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
* Se till så att degen kommer upp några cm på kanterna.
* Vispa sönder äggen, tillsätt grädde och crème fraiche.
* Smaksätt med parmesanosten och lite salt.
* Lägg musslor, räkor (spar några till garnering), dill och ost i pajskalet.
* Slå på äggstanningen och grädda på galler längst ner i ugnen i 30-40 minuter. Lägg på ugnsfolie sista kvarten om pajen ser ut att bli för brun.

Quiche Lorraine
Den klassiska ost- och skinkpajen Quiche Lorraine har vi fått från Alsace, Frankrike. Den kan gräddas och göras klar timmar i förväg innan den ska serveras. Ja, till och med dagen innan. Behöver bara värmas i ugnen ca 10 minuter. Perfekt om man vill bjuda många. En Quiche Lorraine gjord i ugnens stora långpanna räcker gott och väl till 15-20 personer.

Förbereda en skaldjurspaj
Riktigt bra smakar inte en uppvärmd paj med skaldjur.Vill man vara ute i god tid och förbereda en skaldjurspaj, kan man ju göra enbart pajskalet klart en dag innan. Någon timme innan den ska serveras lägger man i fyllning, häller på äggstanning och gräddar. Pajen behöver ju inte alls vara rykande het. Den smakar bäst nygräddad och lätt avsvalnad. Det enda som behövs till är grovt skuren isbergssallad och öl eller vitt vin.

Äggrätter
En quiche är en äggrätt. På Systembolagets hemsida finns en del bra tips och förklaringar till varför det är så svårt att kombinera äggrätter med vin.
4 Äggrätt kan lätt bli fel

7 kommentarer:

  1. gott gott gott! Paj är gott i alla former tror jag.

    SvaraRadera
  2. Hej Anna-Maria! Javisst, en paj passar till fest och till vardag. Matrester i kylskåpet? Då är det bara att stoppa ner dom i pajskalet, tillsätta ost. äggen, mjölk eller grädde och diverse kryddor.

    SvaraRadera
  3. Blev så inspirerad att jag svngdde ihop en Quiche Lorraine. Det ar jättelänge sen sist. Och resterna går så bra att ha med sig i matlåda och mikra på.

    SvaraRadera
  4. Lilla B: Det kanske är 20 år sedan eller så? Då hade du alltså rökt skinka i kylskåpet.

    SvaraRadera
  5. Hade en bit kassler som jag använde. Det gick galant!
    Det var kanske inte fullt 20 år sedan senaste quichen blev tillagad men bra länge sen var det.

    SvaraRadera
  6. Lilla B: Det ät lite märkligt med vissa maträtter. De har en tendens att försvinna i mängden numera. Annat var det förr. Samma maträtter återkom med jämna mellanrum vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år...

    SvaraRadera
  7. Hej Karin!
    Åh, räk- och skaldjurspajer är såå gott! Pajer är lite av min specialité, och skaldjurspaj är en favorit. Med sallad, vitlöksbröd och ett glas rött! :)

    Allt gott till dig Karin!
    Smulan

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...