tisdag, december 18, 2007

Frestelse

En sak präglar de julbord som dukas upp på större restauranger. Överdådet! Jag tappar vett och sans, glömmer kalorierna och allt måste jag smaka av. En matorgie i flera akter.

Trots att det gått flera dagar sedan jag "begick" ett stort julbord är jag fortfarande mätt - övermätt. Efter varvet med varmrätterna och Jansson frestelse borde jag ha haft vett att sluta.

När blev förresten Janssons Frestelse ett måste på julbordet? Det var en gratäng vi åt på vardagar när jag växte upp på 1950-talet. Ansjovis var då ingen bristvara och mamma köpte stora burkar med hel ansjovis som rensades efter konstens alla regler.

De lärde tvistar om varifrån rätten har fått sitt namn. Teorierna är många. Recept finns i kokböcker från 1930-talet. Mest troligt kommer namnet från ett filmat lustspel som hade premiär 1928 och som hette just "Janssons frestelse".

Janssons Frestelse

INGREDIENSER:
4 pers.
8 potatisar
2 små gula lökar
125 g ansjovisfiléer
3-4 dl grädde eller gräddmjölk
2-3 msk ansjovisspad
2-3 msk smör
ströbröd

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smörj en låg ugnssäker form.
3. Skala, skiva och strimla potatisen fint.
4. Skala och skiva löken tunt och bryn den vackert brun i smör.
5. Finfördela ansjovisen med hjälp av kniv och gaffel.
6. Bottna formen med potatis.
7. Varva sedan lök, ansjovis och potatis - sista lagret ska vara potatis.
8. Häll över hälften av grädden blandat med ansjovisspad.
9. Strö över ströbröd, klicka på smör, grädda ca 40 min, häll sedan på resten av grädden och grädda ytterligare 10 min eller tills potatisen känns mjuk och ytan fått vacker färg.

6 kommentarer:

 1. Åh, vad jag älskar janssons!

  SvaraRadera
 2. Lina: Då kanske du också brukar lägga rester av kall Janssons på en hårdbrödmacka? Det är inte alls dumt.

  SvaraRadera
 3. Jansson är en av mina absoluta favoriter. Fast jag vill inte ha fint strimlad potatis - snarare grovt skivad, då blir frestelsen mer fast och knaprig, tycker jag. Jag har svårt för "smetiga" frestelser, som man ibland kan få på restauranger där potatisen nästan är mixad.

  SvaraRadera
 4. Smulan: Alltför fint strimlad tycker jag inte heller potatisen ska vara. Det står ibland i recept "tändsticksstrimlad" - det blir för mosigt. Lite grövre än så vill jag skära - ungefär lika stora som pommes frites.

  SvaraRadera
 5. När jag växte upp rensade vi också ansjovisen. Men aldrig brynte vi löken. Det gör jag aldrig nuförtiden heller men tycker att frestelsen blir jättegod ändå.
  Rejäl sälta skall det vara, tycker jag och inte för mosigt.
  Hellre en Jansson mera sällan men med grädde än en ofta med lättare produkt i.
  Jansson är förutom julskinkan julbordets huvudnummer!

  SvaraRadera
 6. Lilla B: Stekt lök eller rå lök har nog ingen större betydelse. Till potatisgratäng fräser jag ju aldrig upp löken. Lite mildare smak bara om man fräser löken gyllenbrun först.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...