lördag, oktober 11, 2008

Extra Lättgjord Äppelkaka

Vilken sorts äpplen jag använde till äppelkakan har jag ingen aning om. Någon som vet?

Svenska Äpplen












Det fanns ett halvdussin lådor med olika sorters svenska äpplen i butiken. De jag köpte var ovanligt stora och hade tydliga åsar. Doften var frisk och skalet kändes mycket fett. Smaken var både syrlig och söt. Så pass söt att något extra socker förutom sötman från kaksmulorna behövde inte alls tillsättas.

Äppelkakan serveras med fördel ljummen med halvtinad kall glass.

Äppelkaka med glass












INGREDIENSER:
3-4 portioner

3 - 4 stora äpplen (ca 3/4 kg), skalade och inte alltför tunt skivade
1/4 dl pressad lime, citron eller apelsinjuice
ca 3 - 4 dl havrekaksmulor
1/4 - 1/2 dl smält smör
½ tsk kanel


GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda de skivade äpplena med juicen i en stor skål.
3. Stoppa havrekakorna i en plastpåse och banka sönder dem.
4. Blanda ihop kaksmulor, kanel och smält smör i en annan skål.
5. Bred ut hälften av äppelskivorna i en smord ugnsform.
6. Strö över hälften av kaksmulorna.
7. Täck med resten av äppelskivorna och avsluta med ett lager kaksmulor.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter eller tills äpplena blir mjuka men fortfarande har lite av tuggmotståndet kvar.

Inspirationen till receptet kommer från en äldre amerikansk efterrätt som kallas "Apple Betty" - en slags brödpudding där frukt, brödsmulor, smör och socker varvas. Den kan spåras ända tillbaka till 1800-talets kolonialisering av Amerika. Äpplen måste ha varit en ypperlig råvara för de tidiga bosättarna eftersom de kan lagras och har många användningsområden.

Den mest kända "Bettyn" är "Apple Brown Betty", som huvudsakligen innehåller skivade äpplen, söndersmulat bröd, smör, farinsocker och lite kanel. Förr i tiden användes även torkade äpplen. Då fick man lov att tillsätta vatten, annars blev det för torrt.

Visst, de pionjärer som reste västerut i Amerika på 1800-talet behövde säkert använda upp sitt torra gamla bröd på diverse sätt. Inget fick förfaras. "Bettyn" påminner en hel del om den skånska äppelkakan, eller hur? Den som består av skorpbröd, äppelmos eller äppelskivor, kanel, socker och smörklickar, ni vet.

Nyligen tillbringade jag några veckor i en av Stockholms södra förorter. Äppelträden i villaträdgårdarna dignade av frukt och mycket låg på backen. Jag, som inga äppelträd har, blev rätt fundersam över detta överflöd av äpplen som få verkade intresserade av att ta rätt på.

Nåja, fallfrukten lär väl i alla fall bli mat åt rådjuren och småkrypen. Jag kände mig hur som helst för gammal för att palla äpplen.

17 kommentarer:

  1. Hej Karin!
    Tack för tips om valnötter! Ja, visst är det lite exotiskt allt att det går att plocka här nere! Och så gott dessutom! Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
  2. Hej Kryddburken: ..och använd nu dom med gott samvete. De nyttigaste nötterna av alla. Många näringsämnen i ett nötskal - protein, vitamin E, fibrer, omega-3, omega-6, vitamin E, magnesium, zink, kalium...

    SvaraRadera
  3. Gud så smart med havrekakssmulor - det måste jag verkligen testa! Vad enkelt det blev att baka äppelpaj nu (och farligt :-)).

    SvaraRadera
  4. Hej Malin: Absolut! Det måste du testa. Resultatet blev över förväntan. En person, som jag känner (man - som inte bakar kakor) köpte helt enkelt ett paket Gille havrekakor och använde på samma sätt.

    SvaraRadera
  5. Stora äpplen med fem tydliga åsar kan vara Signe Tillisch.

    SvaraRadera
  6. Lilla B: När jag handlade igår frågade jag på affären där jag köpte äpplena och fick svaret att det var Aroma/Gravensteiner. De hade verkligen slagit på stort den här veckan när det gäller svenska äpplen. Det fanns säkert att halvdussin lådor med olika sorter.

    SvaraRadera
  7. Hej igen Karin!
    Angående Cajunkryddan från Toja Import så finns den att köpa här via nätet : http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=320 där står fullständig innehållsdeklaration också!

    SvaraRadera
  8. Jag är mycket skeptisk. Det med stora tydliga fem åsar håller jag nog för ett Signe T iallafall... Envis som jag är. Har ett träd med sådana här utanför, nämligen.

    SvaraRadera
  9. Lilla B: När jag kollar bilder på olika äppelsorter på Internet är jag böjd att hålla med dig. De jag köpte liknar ju inte alls Gravensteiner.

    Det är dåligt med äppelodlingar här uppe. På senare år lär det visst ha kommit sorter som är härdiga upp till zon VII, fast jag känner ingen som provat.

    SvaraRadera
  10. Vad kul med en till KarinW!
    Trevlig blogg du har jag kommer tillbaka!

    SvaraRadera
  11. Hej KarinW: Jag har sett ditt namn förut bland kommentarerna på bloggar och alltid hajat till. Vi har begåvats med ett mycket vanligt förnamn även om det inte är lika populärt nu som det var på 1940-50-talet. Men jag tror inte att vi bär samma efternamn:)

    SvaraRadera
  12. Hej Karin!
    Det här äppelkaksreceptet ska jag prova! Jag har även i år fått två stora kartonger med röda fina äpplen från en sörlänning i Kenneths jaktlag. Jag gör äppelkakor i parti och minut, och några äpplen blir väl uppätna som de är också..:), men jag tar tacksamt emot nya recept!
    Den här äppelkakan tillsammans med mjuk, hemlagad glass blir gott!

    Tack för tipset och en fin dag!
    Anita/Smulan

    SvaraRadera
  13. Hej Smulan,
    Jag måste alltid äta äpplen i tillagad form eftersom jag får stickningar i halsen och munnen när jag tar en tugga av ett rått äpple. Värst reagerar jag på gröna äpplen. Till helgen kanske jag också får äpplen söderifrån. Gratis är gott:)

    SvaraRadera
  14. Hej Karin !

    Tack för tips om Läfsen och klining. Jag hittade även ett norskt recept på "Sveler", de är inte helt olika läfser med klining, och eftersom jag är gräsänkling i kväll så roade jag mig med att baka sådana. Då hör det till saken att bakar gör jag max. en gång per år. Inte hittade jag igen alla ingredienser heller, men jag gjorde som Kajsa Varg rekommenderade.
    Nån sorts bröd blev det i alla fall, men gissa hur bänk och spis såg ut sedan ;-) Men trevligt hade jag medans jag höll på och nu är bänk och spis ganska rena igen och övriga attiraljer är diskade.

    MVH ! Wassen

    SvaraRadera
  15. Hej igen B-Å, Jag minns då mycket väl när jag första gången blev bjuden på den jämtländska varianten på 'klining'. En smärre chock. Smör och socker på en triangelformad mjukbrödsmacka. 'Sveler' har jag aldrig ätit. Det är en ganska tunnflytande deg av något slag som steks i stekpanna, tror jag.

    SvaraRadera
  16. vilket bra recept! sökningen efter den perfekta äppelpajen slutar aldrig=)det här receptet ska definitivt testas. tack!

    SvaraRadera
  17. Hej Anna! Det finns säkert tusentals olika recept på äppelpaj och om du söker ett perfekt recept kanske det här inte är det rätta. Den är t ex inte särskilt vacker att se på, den enda sötman kommer från kaksmulorna och pajen innehåller bara lite kanel. Smaken är ju som baken delad och jag tycker den är god.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...