Ett viktigt tillbehör i alla världens kök är sås. Den mest kända och den populäraste av de franska såserna är nog Sauce Béarnaise. Den tillhör också en av de svåraste att göra själv.
Det påstås till och med att det första försöket att göra såsen själv från grunden är dömt att misslyckas. Den kommer att skära sig. Jodå, Murphys lag känner vi ju till: Om något kan gå galet så gör det det också!
Så i valet mellan hemlagad eller färdigköpt väljer många av oss den färdigköpta. Nu lanserar Blå Band-köket tre olika varianter av färdig kyld Bearnaisesås - Béarnaise Tomat-Chili, Béarnaise Foyot och Béarnaise Klassisk.
De två sistnämnda har jag fått möjlighet att testa. De var mycket lenare och mjukare i smaken än pulverbean som jag brukar använda. Såserna serverades till lövbiff och ugnsbakad potatis. Det är lättlagad och god mat som man som köttätare kan längta efter att äta ibland. Mannen gillar inte kall bea och därför värmde jag burkarna med sås i vattenbad. Kan serveras rumsvarma om man tycker det smakar bättre. Efter öppnandet håller sig bearnaisen i 14 dagar i kylskåpet.
Blå Band-kökets Beárnaise Foyot är smaksatt med kalvfond. Den är svagt rosafärgad eftersom den även innehåller tomatpuré. Precis som den klassiska bearnaisen är det en mångsidig sås som passar bra till kött, fågel och kokta grönsaker. Vid ett tillfälle har jag faktiskt serverats bearnaisesås till skaldjur. Det var ett annorlunda tillbehör men smakade riktigt bra. I grund och botten är ju bearnaisen ingenting annat än en sorts kokt majonnäs.
Mathistoriker anser att Sauce Beárnaise har sitt ursprung i den gamla provinsen Béarn i södra Frankrike. Myten säger att såsen, som i princip är en hollandaise smaksatt med dragon, skapades av en kock vid namn Collinet och serverades första gången någon gång mellan åren 1830 och 1840 på restaurangen "Le Pavillon Henri IV" i Parisförorten Saint-Germain-en-Laye. (Restaurangen fick sitt namn efter Kung Henrik IV, som föddes 1553 i Pau, Béarn. Han kallades "le grand Béarnais" och är även känd för att ha lagt stor vikt vid god mat).
Hur det nu än är med den saken, är själva bearnisesåsreceptet äldre än så. Den franska gastronomiska matencyklopedin Larousse Gastronomique daterar Sauce Beárnaise till 1818. Ett recept publicerades då för första gången i den allra första upplagan av kokboken La Cuisinière des villes et des campagnes.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.