måndag, mars 01, 2010

Banan- & Citrusmarmelad

Även om det finns färdig marmelad att köpa så blir det godare att koka egen. Inte är det särskilt arbetsamt heller. Med Syltsocker från Dansukker går det otroligt fort. Enklare kan det nästan inte bli och resultatet blir bra. Syltsockret innehåller allt som behövs: Socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra samt kaliumsorbat som konserverar (finns naturligt i rönnbär).

Det här receptet är lite ovanligt: Banan- och citrusmarmelad. Låter det konstigt? Jag tror knappast att den finns att köpa ute i butikerna. Gillar du bananer? Prova. Det är ett gott alternativ för de brunfläckiga mogna bananerna som ibland säljs för halva priset.

Bananmarmelad












INGREDIENSER:
ca 7 dl

3 skalade sjyssta bananer (ca 500 g)
saft och skal från 1 lime
saft och skal från 1 citron
2 kanelstänger
3 dl Dansukker Syltsocker
2 msk hackad mandel (eller nöthack)

GÖR SÅ HÄR:
1. Mosa bananerna och häll moset i en rostfri kastrull.
2. Blanda ihop moset med lime, citron, kanelstänger och syltsocker.
3. Värm upp under omrörning.
4. Koka i 5 minuter och ta kastrullen från värmen.
5. Ta bort skum och kanelstängerna.
6. Rör i mandelhacket.
7. Häll upp marmeladen på väl rengjorda, varma burkar.
8. Sätt på lock och förvara svalt.

En suverän smakkombination är extralagrad svensk herrgårdsost, banan-citrusmarmelad och rostat bröd.

Det ursprungliga receptet finns här: Njut av en bit ost till din citrusmarmelad. Där finns också recept på 'Citrusmarmelad med whisky' och 'Tomatmarmelad med citronsmak'. Två syrliga marmelader som passar ypperligt till lagrade, fylliga och smakrika hårdostar.

Och till sist ett tips från 'coachen' ... ge bort en burk hemlagad marmelad och en bit vällagrad och aromatisk ost i gå-bort-present istället för en flaska vin eller blommor.

8 kommentarer:

  1. Det lät ju väldigt gott med bananmarmelad, banantok som man är :)

    SvaraRadera
  2. Helena: Samma här. Jag skulle lätt kunna leva på enbart bananer. Åtminstone en vecka eller så.

    SvaraRadera
  3. Mums, vad gott! Det ska jag nog testa i helgen! :)

    SvaraRadera
  4. Daniella: Du kan ju testa och göra halv sats så får du se om du gillar bananmarmeladen.

    SvaraRadera
  5. Det där lät verkligen spännande! Banan.. det har jag aldrig testat i sylt!

    SvaraRadera
  6. Millan: Nej, här i Sverige är det ingen vanlig marmelad. Det finns i alla fall gott om engelska recept på banana jam.

    SvaraRadera
  7. Det såg väldigt gott ut! Ett bra tips då man har bananer hemma som hunnit bli för gamla!

    SvaraRadera
  8. Minna: Använd inte alltför gamla och bruna bananer bara. Brun marmelad vill nog ingen ha.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...