måndag, mars 08, 2010

Pannacotta på chokladbotten

Sockerpaket av olika slag från Dansukker har duggat tätt i brevlådan på sistone. Senaste paketet: Gelésocker Multi. Det kan användas istället för gelatinblad till att göra gelé för tårtdekoration, gelé till söndagssteken och till frukt- och mjölkbaserade efterrätter. Gelésockret innehåller vegetabiliskt geleringsmedel. De läckra recepten som medföljer paketen gör det svårt att motstå frestelsen att testa produkterna.

Pannacotta kräver någon form av geleringsmedel för att stelna. Den här fantastiskt enkelt och goda italienska efterrätten kommer att passa bra som avslutning på någon påskens middagar.

Pannacotta med mangotärningar på chokladbotten
INGREDIENSER:
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 dl grädde (valfri fetthalt)
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda Gelésocker Multi, grädde och vaniljpulver i en kastrull.
2. Koka i ca 30 sekunder.
3. Fördela blandningen i 4 portionsformar eller glas.
4. Ställ "pannacottorna" i kylskåpet så att de stelnar.

Vaniljpulver finns kanske inte överallt. Det är ett billigt och gott altenativ till vaniljstänger. GMO-fri, inga färgämnen, inget socker, inga tillsatser av syntetiska eller kemiska ämnen utan enbart äkta ekologisk vanilj från Madagaskar som malts till ett ganska grovt pulver. Kanske för grovt malet för den kräsne eftersom det blir gott om vaniljprickar i grädden. Priset jag betalade för en 10-grams burk var så lågt som 36,90 kr. Burkens innehåll motsvarar 5-7 stora vaniljstänger.

BOTTEN:
Chokladkakan
2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 msk kokande vatten

GÖR SÅ HÄR:
1. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj papperet noga.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda siktat vetemjöl, kakao och bakpulver.
4. Vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.
5. Häll upp smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i 250° i ca 5 minuter.
6. Stjälp upp på sockrat papper och låt svalna.
7. Tag ut runda kakor med hjälp av glas i samma storlek som används till pannacottan.
8. Lossa försiktigt pannacottan runt kanterna med en tunn vass kniv och stjälp upp på chokladkakorna.
9. Garnera med mangotärningar.

Långpannan jag bakade chokladkakan i hade storleken 25 x 35 cm. Det blev 10 runda lagom höga chokladbottnar. De som inte gick åt hamnade i frysen tills vidare.

Här kan du ladda ner Dansukkers påskrecept och pressmedelande inför påsken: Söt avrundning på påskmiddagen

Geleringsmedlen i gelésockret är karragenan och fruktkärnmjöl (från johannesbrödträdets frön). Karragenan är ett omdiskuterat ämne. Om det är av dålig kvalitet kan det vara ohälsosamt.

I Sverige är karragenan ett godkänt ämne som även finns med på KRAV:s positiva lista. Det framställs av en rödalg som tvättas och soltorkas och sedan säljs som pulver. Hittills har man inte funnit någon risk för människor. Agar agar framställs också av rödalger men som extrakt och det har en annan kemiskt uppbyggnad.

6 kommentarer:

 1. Pannacotta är riktigt gott! Det ser tjusigt ut!

  SvaraRadera
 2. Helena: Mmmm... sammetslent i gommen.

  SvaraRadera
 3. Låter smart med ett vegetabiliskt gelé-medel. Själv har jag inget problem med gelatin, men har förstått att vegetarianer har svårt att hitta alternativ.
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Fröken Dill: Animaliskt gelatin är ingenting som jag drar mig för att använda heller. Men det misslyckas ibland och stelnar inte som det ska. Gelésocker Multi verkar vara idiotsäkert.

  SvaraRadera
 5. Blir det samma konsistens som med gelatin? Har tidigare upplevt att vegetariska alternativ inte får samma "seghet" som vanligt gelatin...

  SvaraRadera
 6. Boel: Jag hade inga problem alls med konsistensen. Det är bara att följa receptet på förpackningen. En färdig produkt som gelésocker multi innebär förstås att möjligheten att variera sötman på pannacottan går förlorad. Det kan nog kanske vara en nackdel om man ska servera en söt frukt- eller bärkompott som tillbehör.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...