I senaste numret av inredningsmagasinet Sköna hem fanns ett mycket enkelt recept på goda Halloumisnäckor. De passar suveränt som drinktilltugg på kommande studentfester, födelsedagskalas och allt annat firande som brukar äga rum vid den här tiden på året.
Sköna Hem har hämtat receptet från en bok som heter Halloumi: 50 enkla recept av Karin K Löfgren och Petra K Nilsson. Boken kan köpas på webbsidan Halloumi4u. Priset är 149 kr+porto.
Halloumisnäcka
INGREDIENSER:
ca 20 stycken
Ugnsvärme: 175°
· 1 smördegsplatta, 30x40 cm
· 5 msk grov söt senap
· 3/4 halloumi (eller mellan 150-200 g)
· 1 ägg, uppvispat
· sesamfrön
Kavla ut smördegen något.
Bred på ett tunt lager senap över hela plattan.
Täck den med skivor av hyvlad halloumi.
Rulla ihop plattan och skär den i 2 cm tjocka skivor.
Platta till skivorna så att fyllningen blottas.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö på rikligt med sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
Snäckan är godast när den svalnat något.
Fontanas Grilloumi är fast och går också att hyvla och använda till snäckorna. Den osten har dessutom ett lägre pris än Halloumi. Jag har testat att göra snäckorna med både Halloumi och Grilloumi och ingen av ostarna läcker ut. Färdigfyllda smördegsrullar kan ligga i kylskåpet och vänta innan festen och sedan skivas och gräddas strax innan de ska serveras.
Själv reser jag till Spanien på tisdagmorgon ...om inte vulkanaskan från Eyjafjallajökull stoppar mitt flyg... och kommer inte att vara online på ett tag. Jag har ett antal sparade utkast som jag schemalagt. De kommer att postas under tiden jag är borta.
Trevlig Pingsthelg
önskar
Karin
Den gnissliga osten är verkligen användbar!
SvaraRaderaHoppas att du kommer iväg och får en härlig resa.
Hälsningar från fröken Dill
Trevlig resa hoppas verkligen att inte ask eländet ställer till det för er..
SvaraRaderaÅh så gott det såg ut! Det där receptet måste jag ta med mig! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake
SvaraRaderaFröken Dill, Växelhäxan och Daniella: Allt är bra!
SvaraRadera