måndag, juni 07, 2010

Sund Smoothie

Nu när sommaren äntligen är här smakar kalla drycker som bäst. Naturligtvis kan de gärna få vara nyttiga och välsmakande också. Smoothies kan ha dessa egenskaper och mer därtill. Finns det något bättre sätt att börja en sommardag på än att snabbt mixa ihop en hälsosam och näringsrik smoothie med kiwifrukt? Riktigt gott blir det desutom om man blandar kiwin med smaker från andra frukter.

Smoothie med kiwi, banan och yoghurt

Det här använde jag till 2 glas:

· 1,25 dl Valio YO-ghurt Päron/vanilj
· 3 kiwifrukter, skalade och delade i bitar
· 1 banan, skalad och delad i bitar
· 1 msk Dansukkers Fairtrade Cane Syrup (rörsockersirap)
· några isbitar

1. Börja med att hälla yoghurt i mixern.
2. Fyll på med fruktbitarna och kör till en slät dryck.
3. Häll i isbitar och mixa ett par sekunder.
4. Häll upp i stora glas.

Banan och yoghurt mättar och gör konsistensen tjockare. Vill man ha tunnare konsistens tillsätts en skvätt fruktjuice. Ska serveras på direkten eftersom kiwifrukt innehåller enzymet actinidin som bryter ner proteiner. Det innebär att om man blandar rå kiwifrukt i rätter som innehåller mjölkprodukter så börjar actinidinet ganska snart att ge sig på proteinet i mjölken.

Trots att kiwi är en så liten frukt innehåller den massor av C-vitamin men också vitamin A, B6, E och K samt folsyra, magnesium, kalium, fosfor, koppar och kostfiber. Det är främst i det håriga och sträva skalet som nyttigheterna sitter. Det går att äta men smakar inte så bra. De pyttesmå svarta fröna innehåller en slags omega-3-fettsyra som heter alfalinolensyra. Sunda fakta: Frossa i kiwi

Kiwifrukten med sitt överflöd av vitaminer och mineraler är inte bara godis för immunförsvaret. Forskare vid Universitetet i Oslo menar att kiwi även kan reducera risken att få blodproppar. De norska forskarna fann att en konsumtion av två till tre kiwi om dagen i 28 dagar gjorde blodet tunnare.
Källa: Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers


4 kommentarer:

 1. Hej där!
  Var tvungen att titta in till dig eftersom du också heter KarinW! Härlig blogg du har jag tittar snart in igen!

  SvaraRadera
 2. Hej KarinW,
  Jag skriver Karin W. istället så blir vi inte förväxlade:)

  SvaraRadera
 3. Smoothie är nått som jag ej har testat ännu..Det ser ju jättegott ut och känns så sommrigt.
  Mvh

  SvaraRadera
 4. Växelhäxan: Oj, då är det dags!

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...