måndag, november 22, 2010

Norskt flatbröd - en utmaning

För snart sex månader sedan var jag gäst på ett bröllop med en hel del norska inslag. Bland annat fanns det norskt hembakat flatbröd som tillbehör på bröllopsmiddagens buffébord. Lövtunt, sprött, laktosfritt och väldigt gott. Unikt och helt perfekt bakat.

Flatbröd bakas utan jäst och oftast av en blandning av flera sorters mjöl. Det äts i Norge gärna med "spekemat" eller brunost som inte är en ost i egentlig mening eftersom den görs på vassle från get- och/eller komjölk. Brunost och flatbröd lär ha sänts till världsutställningen i Sevilla 1992 men skickades tillbaka med orden: "Dessvärre. Tvålen skummar inte och man kan inte skriva på papperet!". Sanning eller bara tull? Troligtvis det senare.

Attribution: By Knut from Wikimedia Commons
Norskt flatbröd

Att baka flatbröd är ju en urgammal konst som mer eller mindre har fallit i glömska. Idag finns det fabriker som sysslar med det. Hemmabagaren behöver gott om plats, rymligt bakbord, kruskavel, häll (helst vedeldad steke-takke), mjölborste och brödspade.

Den norska damen skrev ner ingredienserna på en papperslapp som jag fick. Jag har försökt att baka flatbrödet flera gånger själv utan framgång. Det går inte alls bra för mig. Flatbrödsdegen är det inget fel på (mer på bagerskan). Degen går snabbt att göra men utkavlingen är den svåraste biten. Det krävs nog enormt mycket övning innan man behärskar den konsten.

Innan man börjar kavla ska degen bearbetas så att den blir blir smidig. Sedan ska den kavlas ut millimetertunt, ja så tunt att den nästan blir genomskinlig. Hur svårt är inte det?

Gräddningen är förresten inte heller det lättaste. Värmen måste vara den rätta för att kakan ska bli spröd och ljusbrun på båda sidor.

Det är i det närmaste omöjligt för en ensam och ovan person att behärska både kavlingen och gräddningen på en och samma gång. Därför är det minst sagt en fördel om man kan vara två som hjälps åt.

Jag ger upp nu... det är inte lätt när det är svårt...

Här är ingredienserna utifall att någon med tid och tålamod känner sig manad att ge sig i kast med den här flatbrödsdegen:

Typiskt norskt flatbröd
1/4 liter byggmel (kornmjöl)
1/4 liter hvetemel (vetemjöl)
1/2 liter siktet rugmel (rågsikt)
1/2 liter sammalt hvete fin (grahamsmjöl)
1 dl sukker (sockermängden kan minskas eller uteslutas helt)
1 struken ss salt
5-7 dl kokende vann

Den varma degen delas i 16 lika stora bitar. Använd vetemjöl till utbakningen och kavla ut millimetertunt med kruskavel.

Jag säger bara:
Lycka till!

Flatbrød - slik det ble laget i gamle dager:http://www.nrk.no/video/PS*19978

1 kommentar:

  1. detta receptet provar jag i veckan :-) tack

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...