måndag, juli 18, 2011

Vegansk kladdkaka bakad med avokado

Mycket kan sägas om avokadons goda och nyttiga egenskaper, men eftersom det mesta om det redan finns att läsa på andra håll, tänker jag skriva om något annat som kanske inte är lika känt.

Avokado













Avokadon må se oansenlig ut men dess möjligheter som ingrediens i maträtter är i princip oändliga. Det går ju till och med att göra glass, mousse, milkshakes och smoothies av avokado. Till stor del beror det på den krämiga konsistensen och den milda nötsmaken. Den innehåller visserligen mer fett än banan men den största delen är enkelomättat fett av det nyttigare slaget.

Känslomässigt betraktar vi väl avokado som en grönsak och inte som en frukt, men faktum är att i vissa recept kan mogen avokado, precis som banan, användas som vegetabilisk ersättning istället för för smör och ägg.

Mosad avokado













Jag är varken vegan eller vegetarian, men jag gillar avokado, jag gillar choklad och jag gillar kladdkaka. Då måste jag ju bara testa att baka en avokadokladdkaka. Och bara för den goda s(m)akens skull, ta steget fullt ut och baka en helt vegansk sådan, vilket betyder att det här är en fullständigt mjölk- och äggfri kladdkaka.

INGREDIENSER:
2 mogna avokador, skalade och urkärnade
3 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1 3/4 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl råsocker
2 dl frusna hallon

TILL BAKFORMEN: Bakplåtspapper, vegetabiliskt fett och kokosflingor

SÅ HÄR GJORDE JAG:
Värm ugnen till 175° och klä botten på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Smörj för säkerhets skull och ströa med kokosflingor.

Mosa avokadon noga för hand eller purea i en matberedare. Rör ihop avokadomoset med sirap och vatten.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Sikta ner det i en bunke och rör i råsockret.

Blanda det våta med de torra ingredienserna lite i sänder, vänd ner de frusna hallonen och rör till en tjock och jämn smet.

Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Kontrollera för säkerhets skull resultatet med en sticka. Kakan ska vara fast och inte smetig i kanterna men resten ska vara härligt kladdig.

Låt kladdkakan svalna helt i formen innan du lossar den. Täck över och placera i kylskåpet över natten så att den stabiliserar sig. Smakar bra med glass och till strikta veganer serveras förstås den här kladdkakan med glass som inte "gått omvägen via en kossa".

Vegansk kladdkaka bakad med avokado













Någon som är skeptisk? Kan man verkligen utesluta ägg? Tar kakan smak av avokado? Blir kakan grönaktig?

Svar:
Ja, man kan utesluta ägg, fast en mjuk kaka som bakas utan ägg blir mer kompakt än en kaka som bakas med ägg. I kladdkaka behövs inga ägg när man vill att konsistensen ska bli nästan som fudge, dvs mjuk och krämig.

Nej, den smakar inte alls avokado utan choklad. Och nej, kakan blir inte det minsta grön såvida man inte vill göra som amerikanarna: Täcka sin kaka med en riktigt läskigt grön glasyr. Även den gjord på avokado: Vegan Chocolate Avocado Cake

Glasyren måste smaksättas omsorgsfullt med pressad citron-, lime- eller apelsinsaft och eventuellt lite skalrasp för att lyfta. Den blir för menlös annars. Jag vet för jag har offrat en hel avokado på att testa Joy the Baker's glasyrrecept. Den glasyren föll inte mig i smaken. Kan möjligen passa på ett Halloweenkalas på grund av likheten med "slime".

Läs även på Marcus Samuelssons blog om Joy the Baker's recept: Baking for Spring: Whole-Wheat Vegan Chocolate Avocado Cake Recipe

Någon annan som törs testa att baka någonting med avokado istället för smör? Brownies kanske? De ska ju också vara krämiga i konsistensen.

6 kommentarer:

  1. Spännande och väldigt oväntat med avokado i kladdkaka!

    Jag älskar avokado och äter det i alla möjliga former, men jag har aldrig i ätit det i kakor.

    SvaraRadera
  2. MÅ Gott: Jag kunde knappt tro det själv när jag såg ett recept på en avokadochokladkaka. Så jag sökte information och fann att det inte alls var så konstigt som det lät att använda avokado istället för smör i bakningen. Självklart måste jag testa ... och kladdkaka är ju ett riskfritt testobjekt. Men det finns säkert många andra bakverk där det kan fungera. Speciellt de som innehåller en eller flera smaktillsatser.

    SvaraRadera
  3. Testade att baka kakan här i Canada igår,
    & den gick hem ! Yummi :)

    Tusen tack för receptet !
    Den kommer jag garanterat bjuda på fler gånger här !

    Ha en bra dag !
    Vänliga hälsningar
    Sanna

    SvaraRadera
  4. Hej Sanna, Vad trevligt att du vågade testa. Jag blev själv så förvånad att det blev så gott och att det fungerade så bra att baka med avokado istället för smör.

    SvaraRadera
  5. Spännande recept, får man ta och testa!

    SvaraRadera
  6. Matskafferiet: Ja, testa så fort du får en chans. Berätta gärna hur du tyckte att det fungerade med avokado i baket.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...