måndag, juli 25, 2011

Torsk i ugn gratinerad med falsk "hummerstuvning"

Fisk och svamp brukar passa perfekt tillsammans. En av mina favoritsvampar är sillkremla som på danska språket kallas för "hummerskørhat". Den som har bra luktsinne kan hos äldre exemplar av sillkremla ana en marin doft. Hos unga exemplar är den doften svårare att känna. Trots namnen smakar den svampen varken hummer eller sill.

Här är är en mycket lättlagad och härligt god fiskrätt där sillkremlans mjuka smak kommer helt till sin rätt. Färsk dill är en självskriven krydda i "hummerstuvningen". Visserligen falsk men lika god.

Torsk i ugn gratinerad med falsk hummerstuvning













Torsk i ugn
ca 500 g torskfiléer
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Vik torskfiléerna dubbla och lägg dem i en smörad, ugnssäker form.
Salta och peppra och täck formen med ugnsfolie eller bakplåtspapper.
Koka fisken i ugn vid 200° ca 15 minuter.

Falsk "hummerstuvning"
ca 1 dl torkad sillkremla
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1½ msk vetemjöl
1½ dl mjölk
½ dl svampspad
1½ dl grädde
2 krm salt
rikligt med hackad färsk dill

Låt den torkade svampen svälla i ljumt vatten några timmar.
Häll av blötläggningsvattnet men spara ca ½ dl.
Fräs svamp och lök i smör utan att bryna.
Strö över vetemjölet och rör om.
Späd med mjölk och svampspad under omrörning.
I med grädde och och låt stuvningen puttra tills den tjocknar, ca 20 min.
Smaka av med salt och rör ner den färska dillen.

Till gratinering
3/4-1 dl riven ost

Fördela stuvningen jämnt över fisken och strö över lite ost.
Gratinera i 250° tills osten smält och fått färg, ca 10 minuter.
Pressad eller kokt potatis är gott till.
Räcker till 3 personer.

Den som har lärt sig hur kremlor ser ut har mycket mat att hämta i svampskogen framöver. Tyvärr kan det ibland vara ruggigt svårt att veta om det verkligen är en kremla man hittat eftersom den kan ha alla möjliga färger.

Hatthuden på kremlorna är speciell. Den är lätt att flå av halvvägs in mot centrum av hatten men där sitter den nästan som fastklimmad. Det är typiskt för nästan alla kremlor utom för den blodröda giftkremlan. Den är visserligen inte dödligt giftig, men den som äter av den svampen drabbas av svåra magproblem i några timmar.

En tumregel som brukar användas och som enbart gäller för kremlesläktet är att smaka på svampen redan ute i skogen. Bränner det till på tungan och smakar som het chili eller skarpt bittert, ska man inte använda den kremlan i matlagningen. Då sabbar man garanterat hela anrättningen.

När det gäller svamp finns aldrig något utrymme för chansningar. Låt kremlorna vara om du känner det minsta tvivel. Jag rekommenderar svampkurs för den som vill lära sig mer eller be att få följa med någon som kan svamp.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har just lagt upp sidan Receptplatsen.se och letar lite matintresserade personer att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en. Skapar du en profil på sidan kan du även länka till din egen matblogg (den här bloggen dvs) i profilen och automatiskt visa dina inlägg på webbsidan.

    Receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

    Mvh,
    LeChef

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...