måndag, augusti 01, 2011

Testlagat: Arla Kökets lättlagade blåbärspaj

En sensommar utan bärplockning känns otänkbar för mig. Blåbär är väl inte direkt de roligaste bären att plocka och rensa, men allt måste ju inte vara roligt. Tänker man på det goda man kan laga av naturens egna hälsopiller, går blåbärsplockningen och rensandet betydligt lättare.

Orensade blåbär

För en tid sedan fick jag ett mail med en inbjudan att välja ut, testlaga och recensera en av fem utvalda pajer från Arla Köket. Jag tackade ja och valde blåbärspajalternativet. Inget djärvt val. Bara gott och beprövat. Det handlade helt enkelt om en pajvariant med smuldeg både i botten och som lock. Som tack för min medverkan kommer kokboken "Fira" att landa i brevlådan så småningom.

Det var ingen slapp husmor som inte orkade kavla pajdeg som uppfann smulpajen. De allra första recepten lär visst ha dykt upp i England någon gång under andra världskriget.

Kanske var det då någon engelsk matmora som, på grund av ransoneringen av bl a vetemjöl, socker och matfett, löste kruxet med pajbakningen genom att helt sonika smula ihop en icke kavlingsbar pajdeg av det som fanns tillgängligt. Nöden har som bekant alltid varit uppfinningarnas moder. Har man inte ingredienserna till det man tänkt laga till, får man lov att hitta på något annat.

Oftast när jag letar efter recept nuförtiden, bläddrar jag inte i första hand i några av mina tummade och fläckade gamla kokböcker. Jag gör som så många andra - jag "googlar". Skriver namnet på maträtten, ibland en ingrediens eller två och inom några minuter finner jag för det mesta det recept jag letar efter.

När jag "googlar" på "blåbärspaj", får jag en svåröverskådlig mängd träffar. Bland de översta alternativen på listan kommer blåbärspajreceptet från Arla Köket. De träffar som ligger överst är ju inte per automatik alltid de som visar de bästa recepten. Google är ju ingen kock. Google "älskar" bara vissa hemsidor mer än andra:)

När det gäller recepten från Arla Kökets receptbank, vet jag av erfarenhet sedan tidigare att de passar mig. De innehåller inte överdrivet många ingredienser och de är lättlagade (därmed inte sagt att jag tycker att allt som är krångligt är ointressant att laga till).

Enklare än så här kan knappast en hemlagad blåbärspaj bli! Den vinner inga skönhetstävlingar, men mat behöver inte se vacker ut för att smaka gott. Det är trots allt blåbären som spelar förstafiolen.

Blåbärspaj med mandel

Mandeln i smuldegen på toppen ger en god smakbrytning. Tillsammans med en skopa hemgjord, kallvispad vaniljsås trollas den perfekta vardagsefterrätten fram på nolltid. Jag testade att använda en form som var något mindre än vad receptet angav, eftersom det verkade vara lite snålt med pajdeg för att räcka till en form med storleken 24 cm.

Tips: Om det mot förmodan blir vaniljsås kvar....frys in och använd istället för vaniljglass i milkshake eller smoothie.

Här finns Arla Kökets recept i sin helhet: https://www.arla.se/recept/blabarspaj/

Jag tar gärna en bit till av den här blåbärspajen... Amen...

6 kommentarer:

 1. Hei
  Ina (fra www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
  Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
  Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
  Hilsen
  2xIna

  SvaraRadera
 2. Enligt barnen är blåbären mogna nu, men jag har inte varit ute och plockat ännu. Här blir det mest sylt, men en eller annan båbärspaj eller -kaka lär det ju bli också!

  SvaraRadera
 3. MÅ Gott: Sylt blir det här också till största delen, men det är ett ganska dåligt bärår i år. Min man och jag åkte iväg till skogen idag för att kolla vildhallonen men det fanns nästan ingenting. Däremot är det ett hjortronår och de bären var klara rekordtidigt. Det är redan "blötmylta", (dvs de är fullständigt mogna).

  SvaraRadera
 4. Blueberry Pie with almonds sounds delicious, Karin. Thanks for sharing the tips, Louise

  SvaraRadera
 5. Louise: Yes, almonds suit me fine. If for whatever reason you need to substitute almonds, replace them with porridge oats.

  SvaraRadera
 6. Thanks Karin, I'll keep that in mind but the almonds sound just perfect!

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...