En stackars bit kalvkött låg i frysen och såg ensam och övergiven ut. Annars kan kalvkött vara närapå omöjligt att få tag på vid den här tiden på året. I alla fall där jag bor. Det måste beställas flera dagar i förväg.
Nästan alla styckningsdelar av kalv lämpar sig för stekning och därför behöver man inte använda den allra dyraste till en gryta. Det gäller speciellt när köttet är av bästa slag. Om dagen har varit lyckosam i svampskogen piffar kantareller eller annan svamp upp.
Kalvkött äter vi oftast som dillfrikassé. Andra smaksättningar är också goda så länge man inte överkryddar köttet så att det mister sin milda smak.
På sommaren är det väl inte så många som vill ställa sig och tillaga grytor, men den här varianten är inget tidsödande långkok. Det tar max 30 minuter för köttet att bli mört. Väntar man middagsgäster som kommer när det passar dem, är den här köttgrytan praktisk att bjuda på.
INGREDIENSER:
4 portioner
ca 600 g benfritt kalvkött
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 liten gul lök
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
½ dl hackad färsk persilja
½ dl hackad färsk dill
1½ tsk torkad dragon
2 dl grädde
1 dl vatten
1½ msk kalvfond
½ dl rödvin
1 dl förvälld och grovhackad svamp
GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka löken, strimla kalvköttet.
2. Bryn köttstrimlorna och lökhacket i omgångar i en stekpanna med smör.
3. Salta och peppra köttet.
4. Fräs smör och mjöl i en gryta, späd med grädde, vatten+kalvfond och rödvin.
5. Tillsätt örtkryddorna och koka såsen ca 5 minuter.
6. Tillsätt det brynta kalvköttet och löken.
7. Späd med mer vätska om det behövs och låt allt småkoka i ca 15 min.
8. Bryn svampen i smör i stekpannan.
9. Hetta upp grytan, låt köttet småkoka tills det känns mört, smaka av såsen, lägg i den brynta svampen och strö eventuellt över mer persilja och dill.
Sätt fram grytan på bordet. Kokt ris, kokt eller pressad potatis och en blandad grönsallad passar till.
Så gott med kalv, men det är lite tunt med det nu - precis som du skriver...
SvaraRaderaEn gryta är aldrig fel, speciellt nu när det verkar som hösten gör sin entré...
Mårtenssons: Den enda gång jag kan vara säker på att det finns kalvkött i charken i butiken, det är vid jultid och då är det avsett för kalvsylta. Det gillar jag också att göra och äta och inte bara till jul.
SvaraRaderaSå gott med kalv! Grillad kalvfile´är en favorit här hemma :-)
SvaraRadera/ Jenny
Jenny: Hur gör du då? Ugnsbakar du filén i förväg och grillar den sedan lite snabbt?
SvaraRaderaTusen takk for flotte menyer.
SvaraRaderaEr du glad i fisk, vær velkommen til min sjømatuke - daglig nye oppskrifter på fisk og skalldyr på www.superkokken.no
Beste hilsen fra Norge og Superkokken :-)
Superkokken: Er veldig glad i fisk og skalldyr. Spis det minst en gang i uken.
SvaraRadera