fredag, mars 02, 2007

Fläskfilé Africana

Foto:Coop När jag bläddrade igenom Coop Forums veckoblad i måndags fick jag syn på en bild och ett recept. Då blev jag påmind om en annan rätt med liknande, något färre ingredienser. Den hade jag totalt glömt bort. Det är säkert trettio år sedan den stod på middagsbordet. Färsk paprika fanns på den tiden inte alltid i grönsaksdisken. Konserverade, inlagda paprikastrimlor användes istället. Couscous och bulgur hade åtminstone aldrig jag hört talas om. Ris var det självklara tillbehöret. Coops recept finns här 4 Fläskfilé Africana

MINA INGREDIENSER:
600 g fläskfilé
salt och peppar
smör till stekning

SALLAD:
konserverade champinjoner
inlagd paprikasallad
skivade bananer

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda ihop ingredienserna till salladen
2. Lägg upp den på ett serveringsfat
3. Ta bort senor och hinnor från fläskfilén
4. Skär filén i centimetertjocka skivor
5. Bulta ut skivorna lite med knytäven
6. Bryn och stek köttet i omgångar i matfettet
7. Salta, peppra och lägg över filéskivorna på salladen

Fläskfilé är praktisk mat, har lite svinn, men blir lätt torr om den steks för länge. Ett alternativ är att helsteka. Då tar man fram köttet i så god tid att det har rumstemperatur när det ska brynas. Ugnen värms till 125 grader. Filén klappas in med salt och peppar och bryns runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Lägg sedan köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Stoppa in en termometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Ta ut köttet vid 60 grader. Då är det ljust rosa. Vänta till 65 grader om det ska vara helt genomstekt. Låt filén få vila 10 minuter innan den skärs upp i skivor.

7 kommentarer:

 1. Det här receptet lät bekant...säkert 30 år sen jag åt det också ;-)

  SvaraRadera
 2. Menar du det? Jag trodde allt att du var mycket yngre än så. Det var en svägerska med erfarenhet inom restaurangbranshen som första gången introducerade "Banan - paprika-svamp salladen" för mig.

  SvaraRadera
 3. Karin! Vad många läckra recept du har! Jag tittar in ibland och kollar. Jag har sparat några av recepten, men tyvärr har jag inte samma matlagningsintresse numera som du har. Men jag tycker om att äta!:)

  Allt gott till dig!
  Anita

  SvaraRadera
 4. Hej
  Såg din kommentar på min blogg om det här med att man ibland inte förstår kommentarer som andra skriver. I vissa fall kommenteras saker på en blogg och svaras på den som kommenterat. Vissa gör så...andra besvarar kommentarer direkt på sin egen blogg och tja...det finns ju en uppsjö av hur man hanterar det där. Jättekul att du besöker min blogg och att du skickar en hälsning då och då. Jag tittar in här då och då men ska försöka skriva några rader lite oftare.

  SvaraRadera
 5. Smulan: Som du vet, kan jag inte lägga in något nytt just nu. Men jag återkommer efter helgen, när jag kan skriva på min egen dator.

  Där jag befinner mig för tillfället, finns en exotisk restaurang på bottenvåningen. Den sprider de mest ljuvliga dofter från ett kök där matlagning är en gudomlig konst och maten är livets mening. Gissa om jag blir sugen!

  Christina: Aha! Det förklarar saken. Det finns ju generatorer som slumpar fram kommentarer. Jag trodde det var fråga om något sådant.

  SvaraRadera
 6. Har aldrig hört talas om såna generatorer...låter ju inte så kul.

  Förresten...du är tagen...se info i min blogg

  SvaraRadera
 7. Jag har varit bortrest en tid därför har jag inte sett din utmaning, Christina. Det känns lite trögt att komma igång vid datorn igen. Jag ska se efter vad det är du har.

  PS.Här är en sida. Jag vet faktiskt inte hur det fungerar
  Slumpkommentarer

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...