tisdag, augusti 28, 2007

Frasig Äppelsmulpaj

Hela hösten, kanske ännu längre, finns de svenska äpplena i butikerna - nyttiga och goda. En söt efterrätt vill jag unna mig ibland - även till vardags. Det tar alldeles för lång tid att kavla ut en pajdeg, så varför krångla till det. En smulpaj med äpplen går fort att göra. Oavsett om smulpajen görs på svenska eller utländska äpplen, smakar den mums.

Äppelsmulpaj







INGREDIENSER:
4 personer

2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
75 g smält smör eller margarin
1 dl socker
½ dl vetemjöl
1 ½ tsk mald kanel
4 - 6 äpplen

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200-225 grader
2. Lägg havregryn och kokos i en skål
3. Häll på smöret
4. Tillsätt socker, mjöl och kanel
5. Blanda ordentligt
6. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor
7. Lägg äppelklyftorna i en ugnssäker form
8. Strö över smuldegen
9. Grädda i nedre delen av ugnen tills ytan fått färg, ca 20 minuter.

Servera ljum med vispad grädde, vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass.

Ännu snabbare och ännu mer kryddigt är det här det här receptet på Äppelkaka .

8 kommentarer:

  1. Brukar också snabba på recepten genom att istället göra smulpaj. Fungerar oftast lika bra.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Hej Nina! En smulpaj kan knappast bli misslyckad heller, hur man än bär sig åt. Smält smör istället för kallt gör ju också smultäcket "knäckigare".

    SvaraRadera
  3. Det blev nästan inga äpplen i år.. två ryska.

    SvaraRadera
  4. Hannele: Det underliga här är, att det inte har blivit ett enda rönnbär på rönnbärsträden.

    Mycket rönnbär = kall vinter hette det förr i tiden. Synd om fåglarna i alla fall. De brukar kalasa friskt på bären.

    SvaraRadera
  5. Härligt med ett nytt recept på äpplen! Jag får varje höst en låda äpplen av en jägare från södra Sverige. Jag misstänker att det är för att jag ska göra äppelkakor till jaktlaget - vilket jag också gör :)

    Jag har ett kanonrecept på äppelkaka som jag fick på 80-talet, som jag nästan alltid använder.

    Men det här receptet ska jag pröva!

    Ps. Det finns inga rönnbär här heller. Så det blev rödvinbärsgelé isf rönnbärsdito i år.

    SvaraRadera
  6. Hej Smulan! Lyckost! Det har hänt någon enstaka gång att jag fått äpplen från södra Sverige.

    Jag kan tyvärr inte tugga på råa äpplen. Då börjar det klia i halsen. Jag måste tillaga dom på något vis. Då kan jag äta äpplen utan problem.

    Konstigt med rönnbären, tycker du inte?

    SvaraRadera
  7. Här är länken till receptet på den äppelkaka jag gör i parti och minut just nu av alla äpplen jag har. Väldigt lätt och god!

    http://smulansblog.blogspot.com/2006/09/18-september.html#links

    Hösthälsningar Anita

    SvaraRadera
  8. Smulan: Tack för länken till Alicias äppelpaj(med smör, det gillar jag:)
    Hösthälsningar till dig också!

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...