måndag, september 21, 2009

Hel Gårdskyckling i Ugn

Hela sommaren pågick en tävling på Kronfågels hemsida. Varje dag fanns kunskapsfrågor att besvara och varje dag korades vinnare som fick en värdecheck på 50 kronor. Redan i juni månad fick jag en check som blev liggande oanvänd i plånboken. Häromdagen kom jag i alla fall till skott och köpte två färska hela gårdskycklingar från Kronfågel.

Så fick man då sätta sin "kirurgiska" förmåga på prov. Ryggbenet skulle bort innan kycklingarna åkte in i ugnen. Utan ryggben får fågeln ett plattare fjärilsliknade utseende. Den blir jämnare stekt och blir fortare klar.

Utfläkt hel kyckling












Här finns en kort videosnutt som klart och koncist och utan krusiduller visar hur enkelt det är att ta bort ryggbenet: https://www.youtube.com/watch?v=l-8tMEwBnSA

En kraftig sax underlättar själva "operationen". Till och med vecka 48 pågår en tävling på Kronfågels hemsida. Den som skickar in ett bra recept på en god sås till Kronfågels färdigkryddade och ugnsklara gårdskyckling kan vinna en Fiskars fågelsax. Klicka här: Recepttävling.

Den okryddade gårdskycklingen kräver ett smakhöjande kryddsmör av något slag - redo och klart att användas. Massor av recept på olika sorter kan man hitta bland Norrmejeriers Guldkorn.

* Sedan är det bara att värma ugnen till 200 º.
* Lossa på kycklingskinnet med tummen eller pekfingret under bröstet, låren och benen.
* Pressa in kryddsmör under skinnet så långt det går med hjälp av fingrarna.
* Lägga kycklingen med skinnsidan uppåt i en ugnspanna.
* Gnida kryddsmör på översidan av kycklingen.
* Salta och peppra.
* Steka i ugnen i ca 20 minuter.
* Sänka värmen till 175º och steka i ytterligare 30 minuter eller så.
* Ösa kycklingen några gånger under stektiden med det smälta kryddsmöret som bildas på botten av pannan.
* Göra ett snitt i den tjockaste delen av låret och kontrollera att köttsaften är helt ljus och klar. Steker man två stycken kycklingar är det inte säkert att de blir klara samtidigt.

Kycklingen är färdig.

Färdigstekt Kyckling












Vad det blev av kycklingarna? Jo, den ena hamnade i en Kycklingsallad och den andra i en Flygande Jacob.

11 kommentarer:

  1. De är riktigt fina de där gårdskycklingarna. Gjorde en citronkyckling av en sån, tidigare i sommar, med inspiration från Jamie Oliver's första kokbok.
    Den blev verkligen läcker. Har inte blivit så mycket kyckling hos mig i sommar, äter så mycket av den varan vid Medelhavet på vintern ;)
    Ha det bra./ Birgitta

    SvaraRadera
  2. Det är mycket mat på en gårdskyckling och inte är de dyra heller.

    På 1950-talet, när jag var barn, då var kyckling lyxmat minsann. Mamma stekte alltid fågeln i järngrytan och serverade med gräddsås, potatis och gelé. Inga andra variationer.

    SvaraRadera
  3. Vi hade turen att ha en bordsgrill, som mamma fått i present av sin syster i Tyskland. Vilka grillade kycklingar hon gjorde..
    Och mycket grillat älgkött blev det också.
    Men din mammas variant är också en riktigt god kycklingrätt som nästan glömts bort.
    Ha det bra./ Birgitta

    SvaraRadera
  4. @Birgitta: Bordsgrill? Väldigt modernt. Då var du barn runt 1970, eller hur? Gammaldags kyckling i gräddsås är nog inte helt bortglömd. Jag har sett att en del lunchhak serverar det.

    SvaraRadera
  5. Ja vi var nog ganska moderna, på det viset. Född och uppvuxen i en liten fjällby i norra Dalarna, född 61.
    Vi fick den nog kring slutet på 60talet, för jag var ganska liten. Rätt stor var grillen, med roterande spett, ställdes på diskbänken när det var dags.

    Kyckling med gräddsås och små stekta kulpotatisar, gelé och pressgurka, hade vi ibland på restaurangerna där jag jobbade. Men nu var det länge sen, får ta upp den fina rätten framöver, tack för tipset ;)

    SvaraRadera
  6. @Birgitta: Jag har för mig att mamma kallade rätten för Vårkyckling. Kan det stämma?

    SvaraRadera
  7. Hej igen Karin. Ja den kallades Vårkyckling, det var väl en riktig vårprimör att få slakta en fin kyckling.
    Frågade mamma och det var i början på 70talet vi fick grillen. Hon har den kvar än, i förrådet. Bara timern som inte fungerar, så vi ska plocka fram den i vinter. Kul att du påminde mig om den ;)

    SvaraRadera
  8. @Birgitta: Du är tillbaka efter Kretaresan, ser jag och hamnar handlöst in i det sämsta tänkbara höstvädret med snöblandat regn och kyla.

    Googlar man på "Vårkyckling" dyker det upp träffar på många olika recept men verkar egentligen vara benämningen på de ungtuppar som åts på våren som kallades vårkycklingar

    SvaraRadera
  9. Ja det var lite av en chock att kliva av planet på Frösön..
    Men som tur är åker jag till Turkiet på onsdag, klarar inte det här vädret så bra. Värken slår till, den håller sig nästan borta när det är varmt.

    Intressant om tuppkycklingarna. De var ju inte lika värdefulla som de som senare blev värphöns, förstås.

    Ska prova på att laga en Vårkyckling framöver fast det är höst ;)
    I Alanya finns det fantastiskt fina kycklingar. Får steka den i gryta, har ingen ugn där.

    SvaraRadera
  10. @Birgitta: Kyla och värk - två onda ting som kommer som ett ovälkommet brev på posten och inte blir det bättre med åren. Det är då ett som är säkert. Därför känns det naturligtvis inte så bra att det just nu ser ut att bli en tidig vinter i år på våra breddgrader.

    Du får "fjärilsstycka" dina Turkiet-kycklingar så går det jättebra och fort att steka dom i stekpannan med lock på:)

    SvaraRadera
  11. Tack för tipset. Verkligen en bra instruktionsvideo, har aldrig gjort så med en kyckling.
    Det är härligt att få lära sig nåt nytt varje dag ;)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...